Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Grčka je stabilna uprkos štrajkovima

Autor: Jelena Diković
Beograd - Iako je 2012. bila teška za nas, turistička sezona je bila veoma zadovoljavajuća, jer je Grčku posetilo oko 16 miliona ljudi. Sektor turizma puno može da pomogne grčkoj ekonomiji.
Što se tiče ovogodišnje sezone, poruke sa tržišta su jako pozitivne, te očekujemo još više turista. Naravno, mi ćemo vredno raditi da turistima obezbedimo sve što im je potrebno kako bi se osećali kao kod kuće - kaže u razgovoru za Danas ministarka turizma Grčke Olga Kefalogiani, koja je posetila Beograd povodom 35. Sajma turizma.
Olga Kefalogiani navodi da je u Beograd došla kako bi upoznala srpske kolege, predstavnike turističkih organizacija, ali i saznala više o turizmu u Srbiji. S obzirom na istorijske veze dve države, potrebno je da se više međusobno promovišemo u oblasti turizma, ističe grčka ministarka.
Koji su prioriteti u radu vašeg ministarstva?
- Trenutno radimo na reformama u turističkim ponudama, ali i privlačenju investicija. Naš cilj je da svetu prenesmo poruku da Grčka nije samo zemlja mora i sunca, već da je više od toga. Imamo veliku kulturu, zbog koje mnogi turisti dolaze u Grčku tokom cele godine, a ne samo leti. To je i naša poenta - da produžimo turističku sezonu na celu godinu. Želimo da promovišemo i zdravstveni turizam. Imamo odlične medicinske ustanove, pa ljudi, posebno stariji, mogu da dođu i na odmor, ali i da koriste naše medicinske terapije. Takođe, imamo neverovatne spa centre, odlične uslove za plovidbu jahtama... Veliki projekat koji želimo da realizujemo je da poboljšamo industriju krstarenja. Osim toga, mnogi turisti dolaze da uživaju i u prirodi. Isto tako, u ponudi ćemo imati i verski turizam. Mislim da bi to za Srbe bilo veoma interesantno iskustvo. Naravno, i grčkim turistima bi bilo zanimljivo da obilaze srpske manastire, spomenike...
Na koji način ćete obezbediti finansijska sredstva za ostvarivanje ovih planova?
- Osim javnog finansiranja, oslanjamo se i na privatno. Takođe, fondove Evropske unije koristimo na najbolji način.
Poznato je da građani Srbije vole da letuju u Grčkoj. Da li imate podatke koliko je Srba posetilo vašu zemlju prošle godine?
- Statistički podaci pokazuju da je u Grčkoj boravilo oko 650.000 Srba. Taj broj je manji u odnosu na 2011, ali se nadam da će ove godine građani Srbije u većem broju doći u Grčku.
A da li je Srbija atraktivna za grčke turiste?
- Da, Srbija je popularna za Grke. Međutim, potrebno je da više promovišemo te posete. Ono što Grci žele je da se osećaju kao kod kuće, a upravo se ja tako osećam u Beogradu.
U Grčkoj su ponovo štrajkovi. Građani su nezadovoljni ekonomskom situacijom u zemlji. Kako gledate na to?
- Protesti u Grčkoj nisu češći nego u drugim zemljama. Naravno, potpuno je demokratski da građani svoje nezadovoljstvo demonstriraju na taj način. Nijedna vlada to ne bi trebalo da suzbija. Pogotovo ako protesti nisu ekstremni. Ipak, smatram da je situacija u Grčkoj stabilna. Vlada pokušava da poboljša sprovođenje reformi kako bi ubrzala razvoj. Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavamo je nezaposlenost mladih. Naš glavni prioritet je da privučemo investicije, jer samo tako možemo da stvorimo nova radna mesta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου