Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Отпис камата на дуг за струју

sijalica Отпис камата на дуг за струју
Велики део дуговања за струју чине камате (Фото: Мондо)
Београд – Влада Србије усвојила је одлуку о отпису камата на дуговања за струју грађана и привреде, изјавила је министарка Зорана Михајловић. Она је додала да би било добро да ЕПС сам реши проблеме, иначе ће их решити Влада.
Она је новинарима након прве радионице Српско-италијанског пословног савета казала да то подразумева и обавезу дужника да са ЕПС-ом договоре отплату дуга на рате и истовремено редовно плаћају текуће обавезе.
„Одлука важи за све“, нагласила је Михајловићева. Како је додала, предвиђено је и да као крајња мера онима који не поштују договор буде искључена струја.
„Морамо да заведемо ред јер се често дешава да солвентна предузећа не плаћају струју. То више неможе да се дешава“, рекла је она.
Михајловићева је казала да се често дешава да су камате веће од самог износа дуга и да сви који могу да плате струју то морају да раде, а да ће социјално угрожени бити заштићени. Она је додала да је одлука о отпису камата на дуговања за струју донета на јучерашњој седници владе и да би следеће недеље требало да је потврди Управни одбор ЕПС-а, и затим да се примењује.
Укупна дуговања грађана и привреде за струју су око 120 милијарди динара, и по пола дугују привреда и становништво. У том износу дуговања старија од 60 дана су 80 милијарди динара, а велики део тог износа чине камате.
Министарка је рекла и да је упутила писмо генералном директору ЕПС-а и председнику Управног одбора те компаније у којем тражи да реше проблеме у том јавном предузећу.
„Ако пословодство и Управни одбор нису у стању да то ураде, онда ће држава и ја као министар тражити одговорност и употребити сва законска средства да се одлуке спроведу“, рекла је Михајловићева.
Она је истакла да не би волела да види промене у пословодству и Управном одбору ЕПС-а али да је интерес грађана, привреде и државе изнад интереса појединаца.
Министарка је истакла да је држава створила амбијент да се проблеми ЕПС-а реше, иако не управља ЕПС-ом већ је власник тог предузећа. Она је подсетила да је у новембру Влада Србије усвојила полазне основе за реструктурирање и корпоративизацију ЕПС-а, која значи промену начина управљања и коју пословдство мора да примени.
„ЕПС неће банкротирати“, рекла је она и истакла да је то национални ресурс који не треба да буде „поштапалица“ никоме.
Михајловићева је изразила уверење да ће ускоро бити формиран надзорни одбор у ЕПС-у, у складу са новим Законом о јавним предузећима, али није могла да прецизира када ће то да буде.
Министарка је додала да су сви отпори реструктурирању ЕПС-а заправо „отпори против грађана Србије“.
Она је поновила да неће бити приватизације ЕПС-а

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...