Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Хусо на минус 36 стиже са гвозденим атом

Багеристи јунаци завејаних села Фото Танјуг
Сјеница – Бруји машина, стиже слобода… Тим речима су јуче мештани села Фијуља на Пештерској висоравни описали коначно пробијање снежне блокаде пута који одатле води према Сјеници и даље, како кажу, „у свијет“. Тек је радости било када се на првом „ћувику“, наспрам села, машина и појавила. Реч је о такозваној аутоматској утоварној лопати, популарно званој „улти“, којом је управљао Хусеин Машовић из Сјенице. Чекали су га, јер њему у сусрет нису могли. „За стотину метара треба нам најмање сат да прогазимо пртину“, објаснио нам је Негослав Вујовић.
– Ето, од Божића никуда нисмо ишли, само до штала и до дрвљаника. Свега смо имали, брашна и других намирница, али је најтеже било што је некима понестало лекова, а у целом селу завладала је несташица дувана. Ја сам страстан пушач и верујете последње дане ове блокаде сам, тако рећи, преспавао. Кад сам будан, без цигарета не могу ни трен, а немам – жали се Вујовић.
А, када је Машовић са машином стигао у центар села, дочекан је као најрођенији. „Не бисмо се тако”, објашњавају нам, „вала ни цару обрадовали”.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 01. фебруара. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.


Мирољуб Дугалић
објављено: 01.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου