Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Грци поново на митинзима

Влада оптимистична пред сусрет министар еврозоне
Фото Ројтерс
Од нашег дописника
АтинаДан после масовних скупова подршке Грчкој широм света, на улицама Атине и Солуна неколико хиљада демонстраната који још једном подсећају да је нација против мера штедње и бриселског диктата у замену за „европски спасилачки кредит”.
Уочи састанка министара еврозоне у Бриселу на коме влада Пападимоса очекује позитивно решење и коначно одобравање кредита од 130 милијарди евра,синдикати јавног и приватног сектора упозоравају да је нација већ доведена до бедног положаја и да се и званично 27 посто Грка живи испод границе сиромаштва, а синдикати најављују нови генерални штрајк за крај месеца.
Влада сматра да је обавила добар посао, да је нашла решење за уштеду спорних 325 милиона, да је смањење пензија мање драстично него што се очекивало и да ће значајније погодити само оне са примањима већим од 1300.Ову одлуку треба још да данас одобри парламент који по хитном поступку мора да усвоји и друге мера неопходне за спровођење свих одлука неопходних за добијање европског пакета помоћи, а то су, пре свега, уштеде у сфери здравства, и у министарствима одбране и рада.Влада сматра да је реч о техничким детаљима, али коначну одлуку рећи ћеБрисел на данашњем скупу министара еврозоне.
Влада је оптимистички расположена, и по речима премијера Пападимоса, испунила је све захтеве кредитора па би према томе, како се очекује у Атини, и решење требало да буде позитивно, да се дневног реда скине питање банкрота Грчке.
Влада је,чак, 8. март утврдила као датум почетка замене облигација које се налазе у рукама приватних инвеститора за нове,са дужим роком што је саставни део европске одуке о отпису дела грчког дуга у износу од 100 милијарди евра.
Бурне реакције изазвала је нова провокација, овог пута са стране аустријског председника привредне комореКристофа Лајтла који је предложио да у циљу смањења дуга, Грчка прода нека своја острва Турској.Поново се огласио и немачки министар Шојбле коме је председник Грчке Каролос Папуљас недавно упутио оштри критику да вређа грчку и њен народ.
„Ја не знам ни једног Шојблеа који би тако нешто урадио! Мора да је грчки председник нешто погрешно чуо”, изјавио је немачки министар финансија.
Ј. Павловић-Стаменић
објављено: 20.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντροπή σου Ντόρα Μπακογιάννη

  Ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, αντέδρασε στη δήλωση για τις μεταρρυθμίσεις της Ντόρα Μπακο...