Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Grčka vlada usvojila uslovljavajući paket mera štednje


Grčka vlada usvojila je konačni paket mera štednje, koji su od Atine tražili EU i MMF kao uslov za novi paket pomoći od 130 milijardi evra.


Odobrenje grčke vlade je uglavnom formalnost, pošto je zvanična Atina prošle nedelje obelodanila detalje rebalansa budžeta i smanjenja plata u javnom sektoru u vrednosti od 325 miliona evra partnerima u evrozoni, prenela je agencija Rojters.

Posle višemesečnih teških pregovora, nade Grčke su porasle da će na sastanku u Briselu, u ponedeljak, biti podržano "spasavanje" koje je zvaničnoj Atini potrebno kako bi izbegla bankrot 20. marta, kada dospevaju najveći deo rata povučenih kredita.

Grčki premijer Lukas Papademos izrazio je žaljenje što nije moglo biti izbegnuto dodatno smanjenje penzija, ali je naveo da je efekat ograničen, jer će samo uticati na deo penzija onih iznad mesečnih 1.300 evra.

"Svi se slažemo da hitna podrška ekonomskoj aktivnosti je prioritet ekonomske politike vlade", rekao je Papademos, bez navođenja detalja koje mere rasta su bile razmatrane

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου