Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Grčka otpušta radnike


ATINA – Grčka koaliciona vlada je saopštila da je prihvatila zahteve svojih međunarodnih kreditora da ove godine otpusti 15.000 radnika iz javnog sektora, u okviru novog zakona kojim će otkazi biti dozvoljeni.
Ministar za reforme javnog sektora Dimitris Repas saopštio je u ponedeljak vesti o otkazima, u vreme kada su ponovo odloženi pregovori o novom paketu finansijske pomoći, koji je Grčkoj potreban da bi izbegla bankrot u martu, kada na naplatu dospevaju obveznice vredne 14,5 milijardi evra, prenela je agencija AP.
Dato saopštenje ukazuje na značajnu promenu stava zvanične Atine, budući da su državni poslovi dosad bili zaštićeni od ozbiljne finansijske krize, koja traje već dve godine.
Evropska komisija je ranije danas upozorila da Grčka već kasni sa ispunjavanjem zahteva Brisela u vezi sa političkim dogovorom u okviru kog se ta prezadužena zemlja obavezala da će reformisati svoju ekonomiju i smanjiti javni dug u zamenu za novi paket međunarodne finansijske pomoći.
„Odluke moraju da budu donete, a lopta je sada u rukama Grka“, poručio je portparol evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Olija Rena Amadeu Altafaž.
EU i Međunarodni monetarni fond, u okviru dugačke liste zahteva, pored otpuštanja u ogromnom grčkom javnom sektoru, traže i smanjenje minimalne bruto mesečne zarade koja iznosi 750 evra. Sindikati i udruženja zaposlenih protive se smanjenju plata, ukazujući da bi to produbilo recesiju koja traje već četiri godine i povećalo nezaposlenost koja već dostiže 19 odsto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...