Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΝΕΜΑΝΙΤΣ Εκτύπωση
04.02.2012
Ο εκδοτικός οίκος Svetigora εξέδωσε πρόσφατα το όγδοο από τα προβλεπόμενα δέκα βιβλία της έκδοσης με τίτλο «Τα μοναστήρια της σερβικής βασιλικής δυναστείας των Νέμανιτς». Πρόκειται για μονογραφία που λέγεται «Το μοναστήρι του Χιλανδαρίου», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βελιγράδι. Επιμέλεια Tihana Pavićević.

«Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, στην Άθω, αποτελεί το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο του σερβικού λαού, την πρώτη και τη σημαντικότερη γεννέτειρα της γραμματοσύνης μας, όπου χαράχθηκαν, επίσης, τα βιώματα της ιστορικής και της πνευματικής μας εμπειρίας»,- δήλωσε, στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το Μοναστήρι του Χψιλανδαρίου», ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίου, Κ.Κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς. «Η έκδοση αυτού του βιβλίου επιδιώκει την πραγματοποίηση δύο στόχων: την πνευματική ανανέωση όλων μας και της μνήμης μας για την υποχρέωση ανανέωσης των δεσμών του σερβικού λαού και της Εκκλησίας του με την πνευματική εστία του Χιλανδαρίου, που αποτελεί τη ρίζα του σερβικού πολιτιστικού, του πνευματικού και του εθνικού όντος»,- δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αμφιλόχιος. Σύμφωνα με τα λόγια του, το δεύτερο στόχο αποτελεί η υλοποίηση των στόχων ανακαίνισης της Ιεράς Μονής του Χιλανδαρίου, την οποία έπληξε πυρκαγιά πριν μερικά χρόνια. Τέλος, ο κ. Αμφιλόχιος δήλωσε ότι ο εκδοτικός οίκος Svetigora και οι Αρχιερείς της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου και του Παραθαλασσίου επιθυμούν, με την έκδοση αυτού του βιβλίου, να «βάλουν έναν ακόμη τούβλο στο ανανεωμένο οικοδόμημα του Χιλανδαρίου».

Τέλος, ο ιερομόναχος Δοσήθεος από το Χιλανδάρι δήλωσε, στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Μοναστήρι Χιλανδάρι» ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί θαρραλέο και ακριβό έργο, που απαιτεί την ύπαρξη μεγάλων γνώσεων σχετικά με το Χιλανδάρι και με την πολιτιστική του παράδοση, αλλά και σχετικά με τα έθιμα της ιερωσύνης. «Είναι δύσκολο να μιλάμε, σε έναν μικρό αριθμό σελίδων, για τους οκτώ αιώνες ύπαρξης της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, που έχει μεγάλη σημασία για το λαό μας»,- κατέληξε ο ιερομόναχος Δοσήθεος.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της έκδοσης με τίτλο «Τα μοναστήρια της σερβικής βασιλικής δυναστείας των Νέμανιτς» μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί βιβλία για τα σερβικά μοναστήρια Visoki Dečani, Gračanica, Banjska, Άγιοι Αρχάγγελοι κοντά στην Πριζρένη, Morača, Studenica  και Žiča. Σύντομα αναμένεται να εκδοθούν και βιβλία για τα μοναστήρια Mileševa και Sopoćani.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...