Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Banke uvode firme u "stečaj na pola sata"

BEOGRAD - Banke se sve teže bore sa klijentima koji ne mogu da vrate zajmove, a njihov broj sve više raste.
novac-dinar-evro
Ukupni zajmovi koje firme i građani ne vraćaju dostigli su 400 milijardi dinara ili oko 20 % od ukupne sume svih odobrenih pozajmica. Preduzeća su najveće neplatiše i ona duguju 237 milijardi dinara, a među njima najviše građevinci, koji prema podacima Narodne banke Srbije ne mogu da vrate čak 42,4 % od ukupno uzetih kredita. Nezvanično, kako kažu bankari, u ovom sektoru je stepen problematičnih zajmova i do 70 %!
Zbog stečaja velikog broja građevinskih firmi, kako privatnih tako i državnih, krediti se ne vraćaju, a banke do naplate dela potraživanja (jer hipoteke ne mogu da postignu prvobitnu cenu) čekaju i do četiri godine. Takođe, sličan procenat dugovanja je i u domenu poslovanja nekretninama, jer sazidane stanove i kuće, zbog krize, nema ko da kupi. Na drugom je mestu, kako nezvanično saznajemo, poljoprivreda, kod koje banke ne mogu da naplate polovinu odobrenih zajmova.
"Banke firmama nude reprograme, ali taj krug ne može da traje dugoročno. Mi smo spremni u dogovoru sa poveriocima da firmu, koja više ne može da plaća kredite, uvedemo u stečaj koji se popularno zove „stečaj na pola sata“ i da onda krenemo u restrukturiranje obaveza. Nikome nije u interesu da ide na sud, jer je stepen naplate potrživanja veoma mali, a sam proces traje predugo. S druge strane, položene hipoteke su precenjene, tako da njihovim puštanjem naplatimo 25 do 35 % obaveza", rekao je jedan od bankara.
Prema rečima ovog sagovornika, privreda zvanično ne može da vrati 23,7 % uzetih kredita, ali je taj procenat realno mnogo veći i premašuje i 30 %

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βελιγράδι: «Πύργος Τραμπ» στα ερείπια;

  Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει να κάνει διαμερίσματα το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που ισοπέδωσε ο Κλίντον το 1999: Σφοδρές αντ...