Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τίμησε τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία

parasimo
Το παράσημο του Αγίου Σάββα Σερβίας Α΄ Τάξεως απένειμε στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοποσπονδίας στη Σερβία κ. Α. Κονούζιν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Αρχιερατικής Συνόδου ο κ. Α. Κονούζιν τιμάται με τη διάκριση αυτή «για την έμπρακτη αγάπη προς την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως στη γενναία και σταθερή υπεράσπιση του του Σερβικού λαού στο Κοσσύφο και τα Μετόχια».
Στην πανηγυρική τελετή στο Πατριαρχείου Σερβίας παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, ο Επίσκοπος Σρέμσκ κ. Βασίλειος, ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης, ο Επίσκοπος Χβόσνο κ. Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Λιπλιάνης κ. Ιωάννης.
Ο κ. Α. Κονούζιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ψηλή εκτίμηση του έργου του, τονίζοντας ότι είναι η χαρά του να συμμετέχει κατά δύναμιν στη διατήρηση και την ανάπτυξη των πνευματικών και εκκλησιαστικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας.
Επιβεβαίωσε ότι στο διάβα των αιώνων και παρά τις κρίσιμες περιόδους στην  ιστορία ποτέ δε διακόπτονταν οι πνευματικές σχέσεις μεταξύ του Ρωσικού και Σερβικού λαού.
«Τη σκοτεινή περίοδο του μακραίωνου ξένου ζυγού από τα ρωσικά εδάφη αδιάκοπα έρρεαν ποταμοί συμπάθειας, συμπόνοιας, ελεημοσύνης, αλληλεγγύης, καλής διαθέσεως προς τους ευρισκομένους υπό την εξάρτηση των αλλοδαπών Ορθοδόξους. Τα αιμοφόρα αγγεία αυτής της ροής φιλανθρωπίας ήταν ακριβώς η μια Ορθόδοξη πίστη, η γλωσσική συγγένεια, ο Σλαβικός πολιτισμός, η κυριλλική γραμματεία, οι οποίοι συνέδεαν το Ρωσικό κράτος, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, τα μοναστήρια της, που εκείνα τα μακρά και χαλεπά χρόνια αποτέλεσαν βασικό προμαχώνα και φύλακα της Σερβικότητας», ανέφερε ο Ρώσος Πρέσβης.
Επίσης υπογράμμισε ότι και σήμερα οι Σέρβοι μοναχοί, κληρικοί και η Ιεραρχία με τη δύναμη του πνεύματος, με την προσευχή και την παρουσία τους προστατεύουν τα ιερά προσκυνήματα του Κοσσόβου, την εθνική κληρονομιά, την ιστορική μνήμη, τους αγαπητούς προγονικούς τάφους, τη ζωή όσων παρέμεναν στις εστίες τους. «Όπου είναι η Εκκλησία εκεί είναι και οι Σέρβοι», υπενθύμισε ο Ρώσος Πρέσβης.
Τέλος ο κ. Α. Κονούζιν παρέθεσε το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στη Σερβική εφημερίδα «Vechernie novosti».
Το απόσπασμα αναφέρει: «Αδελφοί, η Ρωσική Εκκλησία, ο Ορθόδοξος Ρωσικός λαός ποτέ δεν πρόκειται να σας δείξει την πλάτη του. Κανένα επίγειο συμφέρον, καμιά πολιτική συγκυρία δε θα μας κάνουν να λησμονήσουμε τη μακραίωνη πνευματική μας συγγένεια».
parasimo1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου