Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

George Soros: Merkel ponavlja greške koje su gurnule Ameriku u Veliku Depresiju


Američki milijarder George Soros tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel "vodi Evropu u lošem smeru" i strepi da se ne ponove greške iz krize koja je 1929. pogodila Ameriku, u razgovoru za nemački Der Spiegel.
george-soros2
"Divim se kancelarki Merkel zbog njenog liderstva. Ali nažalost ona vodi Evropu u lošem smeru", rekao je investitor i filantrop.

Soros se u razgovoru zauzeo za "podsticanje konjukture u evropskim zemljama zahvaćenim krizom putem ubrizgavanja novca, umesto da se vlade teraju na štednju".

"U suprotnom ćemo ponoviti greške koje su Ameriku 1929. gurnule u Veliku Depresiju. Angela Merkel to ne razume", rekao je.

Soros je isto rekao da uloga Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) nije neophodna u rešavanje krize. "Evropa bi morala biti kadra da sama reši svoje probleme", ocenio je.

Soros smatra da odluka o odobravanju zajmova za finansijsku pomoć Grčkoj, isključivo uz visoke kamate, bila greška. "Zato se zemlja danas više ne može spasiti, a ista stvar će se dogoditi Italiji strpamo li je u ludačku košulju naplate strašnih kamata", upozorava.

Stečaj Grčke podstakao bi prelivanje krize u druge zemlje, zbog čega bi špekulanti "nahrlili na bankarske šaltere u Italiji i Španiji i tada bi se Evropa raspala".

Soros se ipak nada da će Evropa opet spasiti Atinu i da će se izbeći takav scenario

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου