Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Grčka mora da izbegne katastrofu

  10.02.2012 20:07

ATINA - Grčka mora da učini sve što je u njenoj moći da paket međunarodne pomoći bude odobren, a katastrofa izbegnuta, izjavio je danas grčki premijer Lukas Papadimos, dodajući da članovima kabineta koji se sa tim ne slažu nije mesto u vladi.

"Ne možemo da dozvolimo da Grčka bankrotira", obratio se Papadimos članovima kabineta, a preneo Rojters.

"Naš prioritet je da učinimo sve što je u našoj moći da usvojimo novi ekonomski program i obebzedimo novi dogovor o zajmu", ukazao je premijer.

"Ne treba naglašavati da oni koji su protiv toga i koji ne budu glasali za novi program nemaju šta da traže u vladi", zaključio je Papadimos.

"Nekontrolisani bankrot uveo bi našu zemlju u katastrofalnu avanturu i stvorio uslove za nekontrolisani ekonomski haos i društvene nemire... ovo je čas istorijske odgovornosti", upozorio je premijer.

Četvrti član grčke vlade podneo je danas ostavku kao vid protesta zbog zahteva EU za uvođenje dodatnih mera štednje u zamenu za vitalni paket međunarodne finansijske pomoći, nakon što je manjinska desničarska partija u grčkoj koalicionoj vladi navela da neće podržati nove mere štednje.

Poslednja u nizu je ostavka zamenice ministra spoljnih poslova Grčke Marilize Ksenogianakopulu, članice većinske koalicione socijalističke partije.

Ranije danas, ostavke su podneli misitar saobraćaja iz desničarske partije LAOS, kao i zamenici ministara trgovinske mornarice i poljoprivrede.

Do sada je ukupno šest članova vlade dalao ostavke protiveći se merama štednje.

Ispred parlamenta u Atini došlo je do burnih protesta, pored 48-časovnog štrajka u organizaciji grčkih sindikata, koji se takođe protive dodatnoj štednji.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...