Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ελαιόλαδο

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Η χώρα μας έχει το μοναδικό προνόμιο να παράγει μια από τις καλύτερες ποιότητες ελαιολάδου παγκοσμίως. Η διατροφή μας βασισμένη στις δομές της Μεσογειακής δίαιτας είναι από τις καλύτερες. Το μοναδικό λιπαρό που χρησιμοποιεί τούτη η δίαιτα είναι το ελαιόλαδο. Η αξία του έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Ήδη σε πολλές χώρες που ούτε ήξεραν τι θα πει ελαιόλαδο έχουν αρχίσει και φυτεύουν τεράστιες εκτάσεις με ελαιόδεντρα όπως στης Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία. Και βέβαια όπως είναι φυσικό ένα πολύτιμο λάδι δυστυχώς νοθεύεται . Και το χειρότερο είναι ότι η νοθεία δεν μπορεί να αναγνωριστεί με το μάτι ή τη μύτη που είναι και οι μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι καθημερινοί καταναλωτές όπως εμείς. Σκεφθείτε ότι πρόσφατα ευρήματα δειγματοληπτικής έρευνας σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν χύμα ελαιόλαδο έδειξαν πως τα 7 από τα 10 δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα κυρίως λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας.

Και πως θα μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή τη νοθεία ;

Ο τρόπος είναι πάρα πολύ απλός.
Αποφεύγετε πάντα τα άγνωστης προέλευσης ανώνυμα ελαιόλαδα σε 16κιλους τενεκέδες τα οποία δεν περνούν από κανένα έλεγχο.

Αγοράζετε πάντα τυποποιημένο ελαιόλαδο. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε την αγνότητα, την υψηλή ποιότητα και τη σταθερότητα της γεύσης.

Επιλέγετε πάντα συσκευασία επώνυμου ελαιόλαδου μέχρι 5 λίτρα, ερμητικά κλεισμένη με πώμα ασφαλείας, όπου αναγράφονται η επωνυμία και πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή.

Να είστε πάντα επιφυλακτικοί, όταν το ελαιόλαδο πωλείται πολύ φθηνά. Η τιμή των προϊόντων είναι πάντα συνάρτηση και της ποιότητας τους.

Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης και φροντίστε να απέχει, όσο το δυνατό περισσότερο, από την ημερομηνία αγοράς.

Και βέβαια η νοθεία γίνεται από ασυνείδητους εμπόρους με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Συνειδητοποιείστε ότι το ελαιόλαδο είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την υγεία σας. Διότι η χημική του σύνθεση περιέχει συστατικά πολύτιμα για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και για πολλά είδη καρκίνου. Συνάμα το χρώμα του, το άρωμά του και η γεύση του προσθέτουν ουσία στα φαγητά μας κάνοντάς τα πολύ πιο νόστιμα. Έτσι λοιπόν η μόνη λύση για να απολαύσουμε το καλύτερο , το αγνότερο, το πλέον ποιοτικό είναι να αγοράζουμε τυποποιημένο ελαιόλαδο. Η τυποποίηση είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή. Επιλέγοντας μια συσκευασία επωνύμου ελαιολάδου μέχρι 5 λίτρα που είναι ερμητικά κλεισμένη με πώμα ασφαλείας μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς. Διότι έχουν γίνει ολοκληρωμένοι ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια παραγωγής του από το ελαιοτρίβι μέχρι το τραπέζι μας, με σύγχρονες μεθόδους βάση των προδιαγραφών των αρμοδίων κρατικών φορέων. Και έτσι εξασφαλίζουμε την ανταποδοτικότητα των χρημάτων μας αγοράζοντας το καλύτερο.

Η γεύση του ελαιολάδου καθώς και το άρωμά του διαφέρουν σημαντικά αναλόγως του τόπου παραγωγής του και εδώ είναι το σημείο στο οποίο θα παρέμβει ο ανθρώπινος παράγων και το γούστο του καθενός από εμάς. Έτσι λοιπόν δοκιμάστε ελαιόλαδα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και αποφασίστε ποιο είναι αυτό που ταιριάζει στη γεύση σας. Και βέβαια χρησιμοποιήστε το με φειδώ στο μαγείρεμά

σας, στις σαλάτες σας, αλλά ακόμα και στο τηγάνι μια και το ελαιόλαδο είναι ένα από τα ανθεκτικότερα λάδια στη θερμότητα.

Οι πατάτες σας, τα κολοκυθάκια σας, οι μελιτζάνες σας , τα ψαράκια σας θα γίνουν διπλονόστιμα αν τηγανιστούν στο ελαιόλαδο.

Και μην ξεχνάτε ότι το ελαιόλαδο δεν έχει ίχνος χοληστερίνης. Όταν μαγειρεύετε όσπρια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος βάλτε μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου και στο σερβίρισμά τους περιχύστε τα με ωμό ελαιόλαδο και να είστε σίγουρες ότι θα νοστιμέψουν διπλά.

Φίλες και φίλοι βάλτε το ελαιόλαδο στη ζωή σας. Εκτός από υγεία θα κερδίσετε γεύση και αρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντροπή σου Ντόρα Μπακογιάννη

  Ο διευθυντής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, αντέδρασε στη δήλωση για τις μεταρρυθμίσεις της Ντόρα Μπακο...