Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

I pranje automobila je priprema za zimu02. oktobar 2011. 12:56 > 13:59

Dubinsko ili samo osnovno pranje automobila kao priprema pred nastupajuću zimu, kao i koja je najbolja zaštita od korozije, pitanja su koja “muče” vozače ped svaku zimsku sezonu.
Guliver/Getty Images
Takozvano pranje “spolja i iznutra” može se priuštiti za 500 do 600 dinara. Ali dubinsko (hemijsko) pranje automobila je potpuno druga priča. Ono podrazumeva mnogo više od usisavanja unutrašnjosti vozila.

Mašinama, praškovima i autokozmetikom ovakvim pranjem moguće je otkloniti fleke sa sedišta, tapacirunga, mebla... Vreme potrebno za ovakvo pranje je oko tri do četiri sata, a košta najmanje 3.000 dinara.

Nanošenje kompletne zaštite protiv rđe kod autolimara, u zavisnosti od veličine vozila, košta između 5.000 i 15.000 dinara, a u servisima za pranje i podmazivanje vozila upozoravaju vozače da iskoriste tople i suve dane kako bi zaštitna sredstva imala pravi efekat.

Automobili novije generacije, recimo od 2000. na ovamo, imaju pocinkovan lim i garanciju i do 12 godina (možda neki i više) da se neće pojaviti korozija na limariji, ako nije oštećena. Međutim, stručnjaci savetuju i da se na spoljašnjost novijih modela makar nanese vosak kao preventiva.

Za različite delove na vozilu postoje različita zaštitna sredstva koja doprinose njihovom nerđanju. Za podnu zaštitu koristi se antikorozivno sredstvo na bazi bitumena koje je crne, sive ili bele boje i uglavnom se nanosi običnom četkom, ali se preko njega pod ne može se farbati. Za sajtne, rubne i delove kod točkova najbolju zaštitu pružaju sredstva koja se sastoje od plastičnog PVC materijala dok se vosak koristi pre svega za unutrašnje delove vrata, ispod tapacirunga.

"Vrlo je važno da se sredstva na bazi PVC i voska nanesu pomoću specijalnog pištolja i kompresora u servisu kako bi se na pravi način zaštitom popunile sve rupe na vozilu", kaže za "Blic" Vladimir Mitić, automehaničar, i dodaje da se svaka zaštita nanosi u dva ili tri sloja.

Veruje se da je podna korozija prvi znak da je vozilo zrelo za otpad. Međutim, iskusni kažu da postoji rešenje i za najgore situacije kad se na četvorotočkašu uhvati dubinska rđa.

"Ako zaštitu probije rđa, onda se na tom delu automobil mora obrusiti brusnim kamenom ili čeličnom četkom. Onda se nanosi antikorozivno sredstvo i sačeka se pola sata kako bi ono “pojelo” rđu. Potom se taj deo vozila čisti šmirglom sve dok lim ne počne da se sjaji", objašnjava Miroslav Jeremić iz auto-servisa “Mare”.

Dobre aluminijumske felne omogućavaju automobilu bolji odziv na kočenje i ubrzanje, što znači preciznije upravljanje vozilom i bolje ponašanje u krivinama. Da bi sačuvali felne od nečistoće i korozije potrebno redovno prati i to ručno, mekim četkama i sunđerom. Najvažnije je prvo dobro oprati grubu prljavštinu, bez sunđera. Felne se ne peru sredstvima koja sadrže kiselinu i kaustičnu sodu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου