Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Без договора Срба с Кфором и Еулексом

Срби и протеклу ноћ провели на барикадама, а једина значајнија активност забележена нешто пре шест сати у месту Јагњеница, где је Кфор раније запосео неке од камиона којима је запречен пут ка административном прелазу Брњак, јавља Танјуг. Председници четири српске општине траже хитан пријем код Тадића
Фото Танјуг
Косовска Митровица – Састанак челника четири општине са севера Косова с високим званичницима Кфора и Еулекса, на којем је постојала могућност за изналажење решења за вишемесечну кризу на северу Косова, прошао је без договора. Наиме, српски лидери – Крстимир Пантић (Косовска Митровица), Драгиша Миловић (Звечан), Славиша Ристић (Зубин Поток) и Бранко Нинић (Лепосавић) – поновили су захтев да Еулекс „не асистира у превозу албанских цариника и пограничне полиције на административне прелазе Брњак и Јариње” на шта им је Ерхард Древс, главнокомандујући Кфора за Космет, узвратио да тражи „безусловну слободу кретања за војну и цивилну међународну мисију – Кфор и Еулекс”.
– Вишемесечни проблем и криза на северу Косова мора се подићи на виши ниво, јер решавање овог проблема није у ингеренцији четири председника општина, па ћемо зато затражити хитан састанак с Борисом Тадићем да чујемо његово виђење ове ситуације. Истакли смо званичницима Кфора и Еулекса да се овај проблем не може решити силом и насиљем, већ да је потребан разговор и договор. Очекујемо да нас Тадић што хитније прими, а замолили смо Древса да не покушава на силу да уклони барикаде, што нам он није гарантовао. Остаје нам да верујемо да ипак неће доћи до разбијања барикада – казао је Драгиша Миловић, председник општине Звечан, на импровизованој конференцији за новинаре у Косовском Митровици, испред зграде „Европске куће” у овом граду, након састанка који је трајао више од два сата.
Како је Миловић казао, Еулекс је имао само један захтев, а то је, као што је и Древс нагласио, безусловна слобода кретања. На питање новинара „Политике” који је био коментар званичника Еулекса на захтев српских лидера да мисија ЕУ на Косову престане с транспортом албанских цариника и пограничне полиције, Миловић је рекао да од шефа Еулекса није добио одговор на то, као ни на друга питања.
По обраћању српских представника, новинарима се обратио и Гзавије Бо де Марњак, шеф Еулекса, наводећи да је ова мисија „позитивно одговорила на захтев српских лидера да се састану а вођен је веома добар и искрен разговор”.
– Ниједна страна није била у позицији да преговара о неком решењу, али смо разменили наше позиције. Тражили смо слободу кретања, а инсистирао сам да у оквиру мандата који има Кфор, а то је слобода кретања за све, и нашој мисији буде дозвољен несметан пролаз – кратко је казао Де Марњак, без могућности да му новинари поставе било које питање.
Од јучерашњег састанка очекивало се, судећи по реакцијама Срба, бар „неки помак” у изналажењу скоро тромесечне кризе. По свој прилици, одговор ће морати да буде донесен у Београду, од стране председника Републике Србије, мада Срби са севера нису одушевљени изјавама које ових дана стижу са Андрићевог венца.
Јучерашњи дан на северу Косова протекао је мирно након веома напете и неизвесне ноћи, када су припадници мароканског Кфора, у петак увече. Нешто пре поноћи, кренули у разбијање барикада у месту званом Дудин крш, у чему их је онемогућило око 1.000 Срба који су се поставили као живи штит наспрам кордона до зуба наоружаних војника. Изузетна напета ситуација, у моментима је доведена до усијања, пошто су припадници Кфора преко мегафона тражили да се Срби повуку, спласнула је сат и по времена после поноћи, када се конвој с мароканским војницима повукао ка Јужној Митровици. Разишли су се и Срби који су се по оглашавању сирена у Звечану окупили дошавши и из Северне Митровице.
Истовремено када су марокански војници започели акцију на Дудином кршу, кренула је „офанзива” Кфора за деблокирање путних праваца преко Зупча и Јагњенице у Ибарском Колашину. Аустријски, немачки и мађарски Кфор демонстрирали су силу од поноћи до раних јутарњих сати, али срећом није било инцидената ни употребе сузавца. Срби из Ибарског Колашина су, као и њихови сународници код Дудиног крша, пружали миран отпор, истрајавајући у својеврсној игри живаца, за коју тврде да ће се наставити све док се албански цариници не повуку са Брњака и Јариња.
-----------------------------------------------------------------------------------
Кфор спречава Србе и да разговарају
Већ три дана на северу Косова изузетно је слаб сигнал мобилне телефоније Теленора, Телекома и ВИП мреже, а проверени извори тврде да је Кфор поставио „ометаче” како би спречио несметану комуникацију Срба на северу КиМ. Ово, иначе, није први пут да слабо функционишу везе на северу Косова, а посебно је примећено да су везе у прекиду након или уочи бурних догађаја и инцидентних ситуација. Има проблема и с интернет везама, а отежано је и функционисање фиксне телефоније.
Биљана Радомировић
објављено: 23.10.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου