Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

BORBA ZA PROMENE

CEO SVET NA NOGAMA, RIM U PLAMENU

(13) Send to friend Print Nedelja, 16. Oktobar, 2011.| Autor:

Protesti protiv kapitalističkog sistema održani širom sveta, a u italijanskoj prestonici demonstranti palili automobile i razbijali izloge


NJUJORK - Najveći svetski protest u istoriji!
Demonstracije protiv nepravednog kapitalističkog sistema održane juče u 951 gradu u 82 zemlje u Rimu su prerasle u divljanje po ulicama. Iako je cilj demonstranata širom sveta bio da bez nasilja iskažu bunt protiv aktuelnog finansijskog i korporativnog sistema, Rimljani su iskoristili priliku da pale automobile i razbijaju izloge.

Maskirani militanti
Jučerašnji protesti organizovani preko društvenih mreža na internetu Fejsbuk i Tviter upravo u Rimu su bili najmasovniji. Prema nekim procenama, ulicama glavnog grada Italije marširalo je više od 100.000 ljudi, a grupa vandala palila je i razbijala po centru. Svedoci navode da su po gradu divljali maskirani militanti, sudeći po crnoj boji njihove odeće. Oni su palili automobile, razbijali izloge banaka i prodavnica, zapalili zastavu EU i pokušali da uđu u Ministarstvo odbrane.

Policija je na nasilne demonstrante bacala suzavac i upotrebila vodene topove da bi ih rasterala.

I u drugim evropskim gradovima juče su održani protesti, uglavnom ispred finansijskih institucija. Jedan od masovnijih bio je protest u Nemačkoj u Frankfurtu, gde se oko 1.000 demonstranata okupilo ispred zgrade Evropske centralne banke uzvikujući parole ‘’Vi špekulišete našim životima’’ i ‘’Vi bagatelišete našu budućnost“.
U britanskoj prestonici Londonu demonstranti su se okupili ispred berze, a okupljenima se obratio osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Mirne demonstracije održane su i na Novom Zelandu i u Australiji. U Sidneju je ispred centralne banke demonstriralo oko 2.000 ljudi, među kojima predstavnici aboridžinskih grupa, komunisti i sindikalci.

Čak su i u tradicionalno uzdržanoj Aziji stotine ljudi prošetale ulicama. Protesti su održani u Japanu, u Tokiju, a nekoliko desetina građana okupilo se ispred američke ambasade u Manili, na Filipinima.

Protiv bahatosti
Inače, jučerašnje demonstracije su najveći svetski koordinisani protesti u istoriji. Prve demonstracije protiv kapitalizma započele su 15. maja u Španiji, gde su mladi nedeljama kampovali u centru Madrida. Najpoznatiji je, međutim, postao protest pod nazivom „Okupirajmo Vol strit“ u Njujorku, koji je počeo pre nekoliko nedelja i proširio se na ostale gradove u Americi. Organizatori tog protesta kažu da predstavljaju 99 odsto populacije SAD, koja se bori protiv bahatosti i pohlepe preostalog procenta bogataša. Jučerašnji globalni protest organizovan je po modelu američkog.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...