Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Штрајкови у Грчкој блокирали и Акропољ


Обезбеђење на Акропољу обавештава туристе да због штрајка не могу да наставе разгледање историјске знаменитости Фото Ројтерс
АТИНА – У Грчкој у последње време сви штрајкују а незадовољни службеници нису поштедели ни највећи антички споменик у Атини - Акропољ - који је данас затворен за домаће и стране туристе.
У знак протеста због све оштријих мера штедње у Грчкој су данас блокиране канцеларије служби које треба да прикупљају нове порезе на имовину, запослени у градској чцистоћи не склањају ђубре са улица и тргова, поремећен је јавни превоз, адвокати се нису појавили у судовима, јављају новинске агенције.
Растући талас протеста ће достићи врхунац 19. октобра када се планира генерални штрајк запослених у јавном сектору, који ће, како најављују организатори, паралисати многе службе у земљи.
Они протествују због увођења нових пореза, смањења плата и пензија и отпуштања неколико десетина хиљада вишка радника у јавном сектору.
Влада је присиљена да спроводи болне мере штедње пошто је то предуслов за добијање нових позајмица од Централне европске банке и Међународног монетарног фонда.
Прошлог лета влади у Атини из Брисела су одобрани кредити у укупном износу од 110 милијарди евра, који ће моћи да добију у следеће две године под условом да Грчка изврши реформе и смањи огромни дефицит у буџету. У противном земља ће банкротирати.
Аналитичари очекују да ће грчки парламент пре 23. октобра, када се одржава ЕУ самит о дужничкој кризи, усвојити нови пакет реформи и мера штедње.
Танјуг
објављено: 13.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου