Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

50.000 otkazanih fiksnih telefonskih linija u godinu dana



Mobilni telefoni, koji su do pre samo deceniju za mnoge bili nedostupni – zbog cene aparata i kvaliteta usluge, kao i infrastrukutre koja ovu vrstu komunikacije prati – sad su do te mere zavladali Srbijom da, po svemu sudeći, pruizmaju primat u telefoniji.
telefon-slusalica
Broj onih koji otkazuju fiksne linije nije veliki jer, kažu u Telekomu Srbija, za proteklu godinu telefonsku pretplatu otkazalo je oko 1,5 odsto ukupnog broja korisnika. Međutim, kada se to prevede na jezik brojki, od ukupno oko tri miliona korisnika u Srbiji, sada je oko 50.000 fiksnih telefonskih linija manje nego lane.

Iako, najverovatnije, ima mnogo razloga za otkazivanje fiksnih linija, slobodno se može reći da male plate građana Srbije nisu među najvažnijim. Pre bi se moglo reći da je razlog u tome što posedovanje mobilnog telefona omogućava da se na daljinu razgovara s bilo kojeg mesta, da je uspostavljanje veze lako, ali i što se uz moderne mobilne telefone može jednostavno pristupiti internetu, obavljati niz poslova, a ne biti na konkrentnom mestu, recimo, u kancelariji.

Treba reći da je "dobijanje” fiksne linije 5.900 dinara, koliko je ponuda Telekoma Srbija. Ovaj izdatak se može platiti u više mesečnih rata, što jeste olakšica, ali je i oko 60 evra.

Kada linija "stigne”, mesečna pretplata je oko 500 dinara, što je mnogima mesečni izadatak za mobilni telefon. Pa onda, pošto fiksni telefon sve manje koriste, otkazuju fiksnu liniju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου