Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

POŽAR U RUSKOJ NUKLEARNOJ PODMORNICI

(0) Send to friend Print Petak, 30. Decembar, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

Devetoro povređeno u vatrenoj stihiji, a a reaktor je zaustavljen i nema radijacije


MOSKVA - Požar na nuklearnoj podmornici "K-84 Ekaterinburg" u brodogardilištu u Rosljakovo u potpunosti je noćas ugašen, nuklearni reaktor je zaustavljen i nema radijacije, a devet osoba je povređeno, javila je ruska novinska agencija Itar-TASS.
Guverner Murmansk regiona Dmitrij Dmitrijenko potvrdio je za Itar-Tas da su oba nuklearna reaktora bila zaustavljena u vreme kada je izbio požar na palubi nuklearne podmornice i da je situacija potpuno pod kontrolom.
Dva vatrogasca i sedam vojnika su smeštena u bolnicu zbog trovanja ugljen-dioksidom, saopšstio je izvor iz regionalne ruske agencije za sprovođenje zakona.
Požar na palubi nuklearne podmornice koja se nalazila na remontu, lokalizovan je u 01.40 sati po moskovskom vremenu, nema vidljivih znakova vatre i nivo radijacije je normalan na palubi podmornice, potvrdio je izvor iz odeljenju za informisanje ruskog ministarstva za vanredne situacije.
U brodogradilište Rosljakovo, gde je došlo do požara, stigao je i načelnik ruskog Generalstaba general Nikolaj Makarov, potvrdio je jutros šef pres službe Ministarstva odbrane Igora Konašenkov za Itar-TASS.
Otvorena je istraga zbog požara na palubi nuklearne podmornice "Ekaterinburg", mada je na vremeno sprečeno da se vatra proširi unutar podmornice i nije postojala pretnja po mašinsko postrojenja, potvrdio je danas izvor iz ruske istražne komisije.
Istražni komitet saopštio je da je vatra zahvatila odstranjenu konstrukciju na suvom 82. doku brodogradilišta, gde je podmornica bila na remontu juče, u jednom od glavnih brodogradilišta ruske severne flote udaljenom oko 1.500 kilometara severno od Moskve.
Snimci požara ranije su objavljeni na ruskoj televiziji. Plamen se dizao 10 metara u visinu, a sa vatrenom stuhijom se borilo oko 100 ruskih vatrogasaca, javio je Rojters.
Guverner Murmansk regiona Dmitrij Dmitrijenko potvrdio je za Itar-Tas ranije da su oba nuklearna reaktora bila zaustavljena u vreme kada je izbio požar na palubi nuklearne podmornice i da je situacija sada potpuno pod kontrolom.
Podmornica "K-84 Ekaterinburg" klase Delta može da nosi 16 balističkih projektila, svaki sa četiri nuklearne bojeve glave.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου