Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Нова година на трговима широм света, уз ватромет и славље

(Фото Ројтерс)

БЕОГРАД – Широм света, од Сиднеја преко Дубаија до Лондона, Хонгконга, Маниле, али први пут и Јангона, главног град Мјан Мара, са великим надама очекује се долазак Нове 2013. године уз ватромет и уличне прославе.
Нова година ће најпре бити дочекана на Новом Зеланду и у Аустралији. У сиднејској луци ће бити дочекана чувеним ватрометом уз звуке и боје које је изабрала Кајли Миног која је и домаћин забаве вредне 6,6 милиона аустралијских долара.
Градоначелник Сиднеја Кловер Мур очекује да ће величанствени ватромет посматрати око милион и по гостију.
Долазак Нове године биће поздрављен ватрометом и изнад Темзе у Лондону, на московском Црвеном тргу и над Кремљом, као и у центру Куала Лумпура, Тајпеја, Стокхолма, Амстердама и многих градова широм Кине.
У Хонгконгу ће новогодишњи ватромет коштати 12,5 милиона хонгконшких долара, а полиција очекује да ће се на тргу Викторија окупити најмање сто хиљада људи.
Традиционално највећа прослава у Њујорку организује се на Тајмс скверу где ће се бројним америчким звездама придружити јужнокорејска Интернет и поп сензација Псај.
Власти Рија де Жанеира су обећале 16-минутни ватромет изнад Копакабане, док се у Берлину припрема раскошан ватромет изнад Бранденбуршке капије и журка уз музичке звезде Пет шоп бојс, Бони Тајлер и Блу.
У настојању да се нађе на планетарној мапи величанствених новогодишњих прослава, Дубаи планира раскошну свечаност у Бурџ Калифи, највишој згради-кули на свету око које ће се организовати богат ватромет уз музику Прашке филхармоније.
У Паризу су, међутим, власти подсетиле грађане да је употреба пиротехничких средстава званично забрањена. Грађани ће Нову годину, ипак, дочекати на Јелисејским пољима и око Ајфеловог торња, преноси АФП.
Први пут ће се у Мјанмару организовати јавни дочек Нове године уз ватромет и музику коме ће, како се очекује, у Јангону присуствовати око 50.000 људи, што је још један показатељ да се земља отворила након вишедеценијске владавине хунте.
Организатори прославе су се месецима борили за добијање дозволе за одржавање прославе од режима који је започео велике реформе од када је председник Теин Сеин преузео власт прошле године, подсећа АП.
Власти у филипинској престоници Манили такође се припремају за прославу и посебно упозоравају грађане на опасност од повреда због коришћења пиротехничких средстава домаће радиности и пуцања у ваздух.
Долазак 2013. године у Сеулу ће ритуално најавити звуци градских бронзаних звона из 15. века, а у многим деловима града одржаће се концерти, ватромети и уличне забаве.
Милиони Јапанаца ће отићи у храмове и углавном ће Нову годину дочекати у кругу породице, док индонежанска престоница Џакарта планира улично славље на 16 великих позорница

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βελιγράδι: «Πύργος Τραμπ» στα ερείπια;

  Ο γαμπρός του Τραμπ θέλει να κάνει διαμερίσματα το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που ισοπέδωσε ο Κλίντον το 1999: Σφοδρές αντ...