Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Uzgajanje belog luka unosan biznis - zarada 22 hiljade evra po hektaru



Cena domaćeg belog luka po kilogramu je svega pola evra, a prodajna čak pet evra.
agrar-beli-luk
Interesovanje ratara rudničko-takovskog kraja zavladalo je za proizvodnju domaćih sorti belog luka, i to naveliko. Razlozi interesovanja su odličan profit sa većih plantaža domaćeg luka, relativno laka proizvodnja i to što mnogi imaju višak njiva na kojima gaje kulture koje donose lošu zaradu.

Savetnik za povrtarsku proizvodnju u Poljoprivrednoj stanici u Čačku Milan Damnjanović kaže da se beli luk sada u Srbiji proizvodi u minimalnim količinama, a čista zarada sa jednog hektara moze da iznosi oko 22.000 evra.

"Prodajna cena za kilogram belog luka je minimum pet evra, za njegovu proizvodnju treba uložiti pola evra i to je najrentabilnija delatnost, a kod nas se četiri puta manje proizvodi nego u Americi", rekao je Damnjanović.

"Prava je tragedija za srpskog seljaka što se domaći beli luk neopravdano malo gaji jer su ga i sa našeg tržišta istisnuli kineski izvoznici", kaže Milan Damljanović.

"Kod nas, trgovci na veliko, pogotovo supermarketi, nemaju nigde da kupe ni 10 tona domaćeg luka odjednom. Kineski ima proizvodnu cenu je 30 evrocenti po kilogramu, a kvalitet mnogo lošiji od našeg luka. Sađenje kineskih sorti na našim njivama izuzetno je štetno za Srbiju", poručuje on.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου