Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Светосавска химна испевана у Кувеждину


Ову свечану песму, према најновијим истраживањима, испевао је владика вршачки Јован Глигоријевић, који је касније постао и митрополит карловачки. Песму је забележио јеромонах Силвестер Вучковић и 1832. пренео је у Хиландар
Манастир Кувеждин на Фрушкој гори (Фото Ј. Слатинац)
Сремска Митровица – „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави...”, химна посвећена првом српском архиепископу и књижевнику Светом Сави, настала је у манастиру Кувеждин на Фрушкој гори 1735. године. Ову свечану песму испевао је владика вршачки Јован Глигоријевић, који је касније постао и митрополит карловачки. Песму је забележио јеромонах Силвестер Вучковић и 1832. пренео је у Хиландар.
У манастиру Кувеждин нема писаног трага када је настала ова песма и да ли је певана у манастирској цркви посвећеној Светом Сави, али историчари и истраживачи верују да је Химна Светом Сави, односно песма са насловом „Песн Светитељу Сави и архиепископу сербскоме“, која је забележена тек 1832. године, појана у цркви овог манастира. А о првој школској слави постоји запис да је прослављена у Земуну 1812. године на иницијативу проте Јефтимија Ивановића, који је претходно боравио у Кувеждину. Тада је основан и школски фонд са задатком да се „Свети Сава има обележавати сваке године, као заштитник српских школа“.
.............................................................

Јеленко Слатинац
објављено: 27.01.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου