Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

BOLESNIK PREMINUO TOKOM IZVLAČENJA IZ ZAVEJANOG SELA

(1) Send to friend Print Utorak, 31. Januar, 2012.| Autor: Agencija TANJUG

Čovek je umro od bolesti, ne od smrzavanja na teritoriji Užica


BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da zbog snežnih padavina i niskih temperatura ostaje na snazi vanredno stanje u 14 opština i da je na području Užica u ponedeljak u toku evakuacije preminuo jedan bolesnik.
On je istakao da se svakog dana obavi po desetak spasilačkih akcija i da je evakuisan bolesnik, koji je u toku prevoza preminuo na teritoriji Užica, ali ne zbog posledica smrzavanja nego zbog zdravstvenog problema.
Govoreći o potrazi za dve osobe koje su nestale u smetovima, Marić je rekao da je veoma teška potraga zato što se ona radi pomoću mehanizacije i neophodno je raščistiti sneg tako da će i ta akcija potrajati i novi sneg će je učiniti teškom.
Trenutno se traga za jednom muškom osobom u selu Vrapče, opština Medveđa, za koju se sumnja da nije živa zbog velikog mraza i niske temperature. Druga osoba nestala je na području Suvobora.
Marić je rekao da je danas nešto bolja prohodnost na putevima, jer je juče bilo manje padavina, ali da je na snazi i dalje vanredna situacija u 14 opština i da će to vanredno stanje potrajati u svim tim opštinama, jer se najavljuju nove padavine.
Upitan o snabdevanju strujom za oko 200 domaćinstava u Bajinoj Bašti i Crnoj Travi, Marić je odgovorio da su ekipe EPS-a na terenu i da očekuje da se snabdevanje strujom normalizuje, da ima sporadičnih nestanaka električne energije i da se taj sistem brzo vraća u funkciju.
Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije su angažovani na dostavljanju pomoći bolesnim osobama i njihovom prevozu do zdravstvenih ustanova i takvih akcija je bilo više od 60 od Božića do danas, rekao je Marić.
Marić je rekao da postoji mogućnost povećanja snežnog pokrivača i da bi nove padavine pogoršale stanje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija.
On je savetovao ljudima koji žive u ugroženim opštinama, posebno starijima, da nikako ne napuštaju svoja domaćinstva i da bilo koju pomoć potraže preko mesnih zajednica, odnosno opštinskih štabova za vanredne situacije, najbliže vatrogasno-spasilačke jedinice pozivanjem broja 93.
Marić je rekao da postoji mogućnost da se u akcijama spasavanja ponovo pojavi problem nafte, iako je vlada opredelila određenu količinu za tu namenu.
Seoska domaćinstva se pripremaju za zimu nabavkom hrane, a uvek postoji opcija evakuacije ako budu znatnije ugroženi ljudski životi i to je na opštinskim štabovima za vanredne situacije da svakodnevno procenjuju, rekao je Marić i izrazio nadu da do toga neće doći osim u slučaju bolesti.
Marić je upozorio da bi eventualno naglo otopljavanje potencijalno moglo da dovede do bujičnih poplava kojih je u Srbiji bilo puno u proteklih nekoliko godina.
Prošle godine je sa lokalnim samoupravama u ugroženim mestima urađeno je na preventivi i čišćenju kanala, tako da je stanje bolje nego što je bilo ranijih godina, dodao je Marić.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου