Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Kula Nebojša - najsavremeniji muzej u Srbiji »


15. Januar. 2012, Autor : Smiljana Popov, Komentari: 0 komentari
Od maja prošle godine Beograđani i njihovi gosti napokon mogu da zavire u njene tajne.

Za 8 meseci 13 hiljada ljudi posetilo je kulu Nebojšu, najsavremeniji muzej u Srbiji i jedan od najatraktivnijih izložbenih prostora u gradu.

Najbolje očuvana i najveća srednjovekovna kula Beogradske tvrđave dugo je bila zatvorena za javnost. Od maja prošle godine Beograđani i njihovi gosti napokon mogu da zavire u njene tajne. Zahvaljujući donaciji vlade Grčke, nekadašnja srednjovekovna tamnica postala je najobimniji i najzahtevniji projekat zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji, a danas i spomenik o istoriji dva naroda.
Od 1460.godine sa ovih prozora tukli su topovi braneći Beograd od Turaka. A kad je pod Osmanlije pao, kula koja se ne boji neprijatelja, što joj ime kaže, za Beograd je postala što i Tauer za London-zloglasna tamnica. Nakon 550 godina kula Nebojša svoje vekovne tajne napokon otkriva.
Šetnjom kroz najsavremeniji muzej u Srbiji zakoračićete u srednjovekovnu tamnicu, videti njene brojne žrtve, poput Rige od Fere, velikog grčkog prosvetitelja i ideologa povezivanja balkanskih država. Otuda je i prvi sprat njemu posvećen, dok na drugom kroz dva čarobna kaleidoskopa pratimo 1.srpski ustanak i nastanak moderne srpske države.
"Povezali smo njenu istoriju i istoriju grada Beograda i istoriju promena koje su se desile na na prostoru Beograda i Balkana početkom 19.veka, sve je dosta dinamično i interesantno, ispričano modernim audio-vizuelnim sredstvima i očuvali smo tajnu kule", kaže Ivana Lučić Todosić, direktorka JP "Beogradska tvrđava".
Na njenim zidovima, pored istorije koju krije, gledaju se i prvi srpski filmovi i fotografije, i digitalni vremeplovi koji prate preobražaj Beograda iz musave turske kasabe do moderne evropske varoši.
Koliki je značaj kula Nebojša imala u burnoj istoriji Beograda govori činjenica da od 15. veka svako ko je poželeo da osvoji Beograd-morao je prvo nju da osvoji. Tako su i Turci prilikom osvajanja Beograda 1521 uspeli da prodru u Donji grad tek kada su artiljerijom srušili kulu Nebojša.
Prošetajte obavezno do kule Nebojše ako biste iole da znate nešto o Beogradu. Obezbeđeno je i stručno vođenje kroz postavku, a svaka poslednja sreda u mesecu je besplatna.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...