Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Снег завејао многа села у Србији


БЕОГРАД – Снежне падавине у неким деловима Србије и даље праве велике проблеме, јер су бројна села завејана, многа домаћинства још немају струју, поједини локални путеви су непроходни, док је због снега школарцима у Црној Трави зимски распуст продужен три дана.
Како је Танјугу рекао Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, регионални и магистрални путеви су проходни, али на некима од њих, углавном на вишим превојима, снег отежава кретање возила, па се возачима саветује опрезнија вожња.
Поједини локални путеви су непроходни због чега се ради на њиховом рашчишћавању, али тај посао отежава ветар.
Током ноћи, према Николићевим речима, највише снега је пало у Пчињском округу и на врањском подручју, где је највећи проблем створио јак ветар који је нанео снежне наносе, а у неким деловима Србије и даље постоје проблеми са снабдевањем струјом.
И из „Путева Србије” возачима се саветује опрезна вожња будући да су на магистралним путевима коловози влажни са снегом до пет центиметара, док су пак најоптерећенији путни правци - аутопутеви углавном суви и без снега.
Због снега који у неким селима не престаје да пада већ седам дана, општина Сурдулица је пред проглашењем ванредног стања, рекли су данас у Сектору за ванредне ситуације.
Од суботе у две трећине територије општине Судулица ситуација је алармантна, а од ноћас на подручју између Црне Траве, Босилеграда и границе са Бугарском влада прави хаос.
Због снежних падовина и завејаних путева почетак другог полугодишта одложен је за три дана у школама у општини Црна Трава.
Председник те општине Славољуб Благојевић казао је Танјугу да је ту одлуку донео општински Штаб за ванредне ситуације, јер је процењено да 250 ученика основних и средњих школа неће моћи безбедно да стигне до својих школа на наставу, пошто су путеви затрпани снегом.
Због високог снежног покривача ситуација је тешка и у општини Трговиште, где је завејано 15 села, у многима нема струје, ни телефонске везе, због чега је председник те општине Дарко Томић апеловао за помоћ како би били расчишћени неки путни правци на том подручју.
Томић је рекао Танјугу да су тренутно завејана села Широка Планина, Козји Дол, Горновац, Лесница, Горња Трница, Сурлица, Голочевац, Црвени Град, Црна Река, Бабина Пољана, из којих нема никаквих информација о здрављу људи или деци, која данас треба да пођу у школу.
И у брдско-планинском делу Краљева, на ширем подручју Ушћа, Студенице и Рудна због снега који пада више од 24 сата завејано је десетак села.
Како је Танјугу рекао шеф Одсека за рад са месним заједницама Мирко Коматина, градске власти сутра ће упутити додатну механизацију на угрожено подручје.
Пут Ушће - Студеница - Ивањица је углавном проходан, али мештани околних села не могу да стигну до ове саобраћајнице, јер су сметови високи и изнад два метра.
У рашчишћавсању снега у помоћ је притекла и Војска Србије, а како је рекао министар одбране Драган Шутановац, на том послу у Санџаку и на југу централне Србије ангажована су 72 припадника Војске Србије и 11 машина.
Он је рекао да ће војска све своје ресурсе и даље стављати у функцију грађана и додао да је свим општинама које су тражиле помоћ војске, она и пружена.
Снег прави проблеме и на северу Косова, где због наноса и ниских температуре аутобуси и комби превозници не саобраћају алтернативним путевима које грађани користе због блокаде административних прелаза у том делу покрајине.
Путници који су данас долазили из централне Србије на север Косова и обрнуто били су приморани да преседају и пешице заобилазе административни прелаз Јариње.
И у Подрињу се формирао први снежни покривач ове зиме, али није изазвао проблеме ни у друмском саобраћају, ни у снабдевању електричном енергијом.
Иако се снежни покривач још није формирао у Београду, из Секретаријата за инспекцијске послове Београђане упозоравају да уколико не буду чистили снег и лед испред својих кућа, зграда и локала следи новчана казана од 5.000 до 20.000 динара, па чак и од милион динара.
Комунална инспекција ће интензивно, током 24 часа, контролисати да ли грађани поштују Одлуку о комуналном реду и уклањају снег и лед око објеката чији су власници или их користе, рекао је Танјугу заменик секретара за инспекцијске полсове Небојша Томић.
У Србији ће и сутра бити хладно, уз наоблачење током вечери и ноћи, местимично са слабим снегом и највишом температуром од -2 до 3 степена.
Танјуг
објављено: 16.01.20121.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου