Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Anketa Reutersa: Evrozona neće preživeti u ovom obliku

četvrtak, 24 novembar 2011


Evrozona verovatno neće preživeti dužničku krizu u sadašnjem obliku, smatra većina vodećih ekonomista i bivših zakonodavaca koje je anketirao Reuters.
evrozona
U anketi koja je sprovedena tokom prethodnih deset dana, 14 od 20 istaknutih akademika, bivših zakonodavaca i nezavisnih stručnjaka složilo se da će oblik evrozone biti promenjen.

Nova "jezgra" evrozone s manje članica kao moguće rešenje podržalo je deset ekonomista, od kojih je sedam reklo da bi Grčka trebala da bude isključena iz njega.

Šest stručnjaka smatra da će zona evra preživeti u sadašnjem obliku, iako evropski lideri tek trebaju da dogovore mere za rešavanje dužničke krize koja guši investiranje u Italiji i Španiji, čije spašavanje Evropa ne može da priušti.

Većina ekonomista smatra da je za rešenje krize potrebno da ECB postane poslednje utočište onih koji traže zajam, ili da kupi ogromne količine državnih obveznica zemalja evrozone u zamenu za obaveznu fiskalnu integraciju. Nemačka, koja daje najviše sredstava monetarnoj uniji, i sama ECB oštro se protive tome da centralna banka postane poslednje utočište ili da finansira dugove kroz masovnu kupovinu državnih dužničkih hartija.

Iako je deset ekonomista podržalo ideju manje evrozone, oni su upozorili da je to rizičan potez, koji može biti ostvaren na više načina.

"Da, to bi u principu moglo biti ostvarivo, ali mnogo zavisi od toga ko bi bio izbačen i pod kojim uslovina", ocenio je ekonomski savetnik investicione banke UBS George Magnus.

Pet stručnjaka je u startu odbacilo manju uniju, uglavnom zbog toga što smatraju da ona ne bi funkcionisala. Trenutno nije zakonski moguće da zemlja napusti evrozonu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου