Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

За пожар осумњичени криволовци


Ни после пет дана није угашен пожар изнад Ибарске магистрале у месту Добре стране код Краљева, јер је изазван у неприступачном пределу, где само ловци повремено имају посла
И хеликоптери су долетели да помогну у гашењу пожара (Фото М. Дугалић)
Краљево – На кршевитим брдима изнад Ибарске магистрале, у месту званом Добре стране већ пет дана гори трава, клек, руј, хрстић, црни граб... Пожар је захватио око 70 хектара површине, јер се због ветра брзо проширио после зачетка, у недељу, 13. новембра. Ватру већ четири дана гаси и до стотинак људи, радници „Србијашума” и ватрогасци и Краљева, Крагујевца, Чачка, Јагодине и Горњег Милановца. Пре два дана ангажован је и хеликоптер МУП-а, али пожар још није у потпуности под контролом. Реч је о тешко приступачним пределима, има места где људска нога није крочила.
Због дима и  магле не могу ни хеликоптери увек да дејствују...
Гашење овог пожара, рекло би се, скупље је од материјалне штете, јер гори неквалитетно дрво. Само долазак извиђачког авиона и хеликоптера из Београда кошта прилично, после сваког налета авион се мора танковати, а да не говоримо о ангажoвању људи... Да није штете у еколошком погледу, можда би били у праву они који сматрају да је исплaтивије овде оставити ватру да догори, будући да не угрожава друге пределе, ни насеља, ни саобраћај на Ибарској магистрали.
У оваквој ситуацији прави гнев јавности изазвале су гласине да су пожар изазвали, највероватније, ловци који једини у овим пределима, на местима до којих је могуће прићи, повремено имају посла јер се ту скривају крда дивљих свиња.
– Ту сумњу потврђује и чињеница да су наши људи, односно радници „Србијашума” из Краљева, гасећи пожар уз надљудске напоре пронашли пет ловачких паса од којих су два „чипована”. Они се, сигурно, без ловаца овде не би нашли. У случају да се ова сумња потврди, изазивачи пожара би, уистину, били криволовци а не ловци, јер из „Србијашума”, које контролишу ово подручје као ловиште, ниједна дозвола за лов на том терену није издата, односно на овом подручју у недељу 13. новембра није било организованог лова. Стога ћемо, чим ватру угасимо, поднети кривичне пријаве против непознатих особа за које сумњамо да су нелегално ловећи изазвали пожар – истиче за „Политику” Божимир Пендић, директор „Србијашума” у Краљеву.
М. Дугалић
објављено: 18.11.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου