Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Kriza u Grčkoj najteže pogodila mali biznis



Opustele ulice, pozatvarane radnje, proređeni frizerski saloni, načeta sveta tradicija porodičnog izlaska nedeljom, utihnula noćna galama po buzukerijama – to je Grčka koju surova ekonomska stvarnost menja gotovo do neprepoznavanja.
grcka-ekonomija
Kriza je najteže pogodila mali biznis. Za godinu dana zatvoreno je skoro 70 hiljada malih radnji.

Nacionalna konfederacija trgovinskih preduzeća saopštava da je u periodu 2003–2010. zatvoreno preko 30.000 malih radnji, a u poslednjoj godini čak 68.000 zanatskih, trgovačkih i radnji uslužnih delatnosti.

Božićni praznici su na pragu, ulice i izlozi već su ukrašeni, ali za koga, pitaju se prodavci koji satima iščekuju da neko uđe u radnje čiji su rafovi poluprazni, a asortiman lošiji nego ranije.

"Malo ko poručuje novu robu jer se plaši da je neće prodati. Trgovci stalno izmišljaju neke rasprodaje, daju po 70 odsto jevtinije”, kaže Angelos koji želi da ostane anoniman i neće da se slika.

"Naša porodica je decenijama živela od pravljenja ukrasnih lampi i abažura. Roditelji su nas od tog posla iškolovali. Sestra je nastavila posao, ja sam otišao u državnu službu”, kaže Lazaros Cakos čija je radnja u trgovačkom delu Pireja. "Sada smo pred zatvaranjem. Rasprodajemo sve što je ostalo. Ne možemo da platimo struju, materijal.”

Ko preživi do Božića

Atinska komora malih privrednika uputila je nedavno apel vladi da podrži mali i srednji biznis koji je oduvek bio srž grčke privrede. U pismu ministru finansija Evangelosu Venizelosu upozoravaju da ukoliko ne dobiju olakšice, recimo za korišćenje energije, mnogi neće moći da podmire troškove i plate poreze, da će morati da ugase biznis.

Za one koji su preostali, jedina nada je Božić. Ko preživi do Nove godine ima šanse da se izvuče. Šanse su slabašne. Očekuje se da će odmah posle božićnih praznika biti zauvek zatvoreno još 53.000 radnji i da će se broj onih koji su u malom i srednjem biznisu ostali bez posla popeti na oko 80.000. Promet je opao za preko 50 odsto.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου