Atina -- Grčka prelazna koaliciona vlada predstavila je u parlamentu ambiciozan nacrt budžeta za 2012.koji predviđa deficit od 5,4 odsto BDP i inflaciju od 0,6 odsto.
Grčka prelazna koaliciona vlada predstavila je danas u parlamentu ambiciozan nacrt budžeta za 2012. koji predvidja drastično smanjenje državnog deficita na 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u idućoj godini, u poredjenju s prethodnom prognozom od 6,8 odsto BDP, sa devet odsto BDP u 2011, kao
Nacrt budžeta, koji je danas ranije odobrio Kabinet ,a predstavio parlamentu grčki ministar finansija Evangelos Venizelos ocenjen je kao ambiciozan, ako se ima u vidu da je deficit budžeta ove godine iznosio deved odsto BDP, kao i da je inflacija iznosila 2,8 odsto.
Smanjenje budžetskog deficita biće uglavnom rezultat očekivanog otpisa 100 milijardi evra (135 milijardi dolara) duga koji je u vlasništvu privatnih kreditora, kao i ušteda koje će ostvariti vlada u okviru Srednjeročnog fiskalnog programa, odobrenog ranije ove godine.

Zahvaljujući otpisu, ili herkatu, 50 odsto vrednosti grčkih obveznica koje su u vlasničtvu privatnih kreditora i primeni mera stroge štednje, budžetski deficit će biti smanjen na 11,427 milijardi evra u 2012, sa 19,683 milijarde evra u ovoj godini.

Znatna smanjenja su predviđena i za državni dug, za koji se očekuje da će iduće godine biti sveden na 145,5 odsto BDP, sa 161,7 odsto BDP u 2011, odnosno na 309,3 milijarde evra, sa 352,050 milijardi evra u ovoj godini.

Vrednost kamata koje će vlada iduće godine morati da plati na svoj dug opašće na 12,75 milijardi evra, sa 16,38 milijardi evra u 2011, zahvaljujući sporazumu o otpisu duga koji treba da počne da se primenjuje početkom iduće godine.

Bez tog sporazuma sa bankama, koji su prošlog meseca u Briselu dogovorili lideri evrozone u okviru šireg paketa pomoći za spasavanje, Grčka bi morala da u 2012. isplati 17,9 milijardi evra kamata.

Nacrtom budžeta je predviđeno da poreski prihod u idućoj godini poraste 7,1 odsto, na 53,301 milijardu evra, sa 49,702 milijarde evra u 2011.

Grčki BDP bi u 2012. trebalo da opadne 2,8 odsto, posle slabljenja od 5,5 procenata u 2011, a stopa nezaposlenosti istovremeno da poraste na 17,1 odsto, sa 15,4 odsto u ovoj godini.
Prema danas utvrđenom predlogu, Grčka će i iduće godine biti u recesiji, ali biće u plusu ako se ne računaju rate za otplatu državnog duga na šta će 2012. godine otići 1,1 odsto BDP.

"Ovaj budžet se donosi u izuzetno teškim međunarodnim okolnostima... napad je sada usredsređen na srž evrozone", rekao je socijalistra Venizelos koji zadžao mesto ministra finansija i u novoj koalicionoj privremenoj vladi tehnokrate Lukasa Papadimosa.

Otkada je prošle godine Grčka zahvaćena teškom krizom, Vlada je uvela niz oštrih mera štednja, među kojima su optuštanje desetina hiljada ljudi iz državnog sektora privrede i uprave, smanjenje plata i penzija, povećanje poreza. To je dovelo do rasta nezaposlenosti, koja, prema procenama, ove godine iznosi 15,4 odsto, dok se iduće godine očekuje 17,1 odsto.

Ministar Venizelos je rekao da se nada da će budžet za 2012, koji potvrđuje vladinu odlučnost za sprovođenje strogih mera štednje, biti usvojen pre samita EU, zakazanog za 9. decembar.

On je takođe rekao da ne očekuje da će biti potrebne nikakve nove mere van onih koje je dogovorila prethodna socijalistička vlada, mada mnoge od nepopularnih reformi tek treba da budu sprovedene.