Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Εκτύπωση
15/01/2012
 Πρόσφατα στη Σερβία καθιερώθηκε η χρήση του λεγόμενου ‘Οικολογικού σήματος’ (Eco sign), πράγμα που δηλώνει  ότι ένα προϊόν από τη Σερβία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που προστατεύουν το ανθρώπινο περιβάλλον, ανάλογα με τα ισχύοντα πρότυπα και κριτήρια. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Aleksandra Novaković.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μέσα για την προστασία του ανθρωπίνου περιβάλλοντος στον σφαιρικό τομέα. Από τη μία πλευρα, το ‘οικολογικό σήμα’ δηλεί ότι το προϊόν προστατεύει το ανθρώπινο περιβάλλον, και από την άλλη παρακινεί τον καταναλωτή να αγοράζει αυτό το προϊόν και να γίνει μέρος του αγώνα για την προστασία του ανθρωπίνου περιβάλλοντος. Επίσης, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το ‘οικολογικό σήμα’ παροτρύνει τους παραγωγούς να συνεχίσουν και παραπέρα να παράγουν και άλλα παρόμοια προϊόντα, συμβάλλοντας κατά τον τρόπο αυτό για την επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων στα περιβαλλοντικά θέματα. Ασφαλώς, η χρησιμοποίηση αυτού του σήματος σημαίνει, στην ουσία, ότι το προϊόν που το φέρει είναι πραγματικά ένα προϊόν που παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές του «Κανονισμού για την απόκτηση του δικαιώματος χρησιμοποίησης των οικολογικών σημάτων Σερβίας», ανάλογα με το περιεχόμενο του προϊόντος, τη συσκευασία του και την όψη του γενικά. Τέλος, αναφέρουμε ότι τα οικολογικά σήματα που χρησιμοποιούνται για προϊόντα της Σερβίας είναι παρόμοια με το οικολογικό σήμα «Λουλούδι» που χρησιμοποιείται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει που και η Σερβία, σαν χώρα που έχει την πρόθεση να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τηρεί αυστηρά τα κριτήρια που ισχύουν στην Ένωση όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα.
Τέλος αναφέρουμε ότι ο Σέρβος υπουργός προστασίας του Ανθρωπίνου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Oliver Dulić, απένειμε πέρσι στη Διεθνή έκθεση δομικής τέχνης, με τίτλο South-East Europe Belgrade Building Expo, το πρώτο Οικολογικό Σήμα της Σερβίας στην επιχείρηση παραγωγής δομικού υλικού POTISJE KANjIŽA από τη σερβική κωμόπολη Kanjiža για κεραμίδια διαφόρων ειδών και για άλλο δομικό υλικό που χρησιμοποιείται για δάπεδα. Αυτά τα προϊόντα είναι τα μοναδικά μέχρι τώρα που διαθέτουν το Οικολογικό Σήμα της Σερβίας. Ασφαλώς, αυτή η αναγνώριση μπορεί μόνο να ενθαρρύνει τους παράγοντες αυτής της επιχείρισης να συνεχίσουν το μέχρι σήμερα καλό έργο τους, και, επίσης, να παροτρύνει και τις άλλες επιχειρίσεις από τη Σερβία να διεκδικήσουν το ίδιο σήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου