Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Девизне резерве на крају августа 9,9 милијарди евра



БЕОГРАД – Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) на крају августа износиле су 9,9 милијарди евра и обезбеђивале су покривеност новчане масе (М1) од 419 одсто, краткорочног дуга од 2.723 одсто, уз истовремено покриће око седам месеци увоза робе и услуга, саопштила је НБС.
У току августа највећи одлив из девизних резерви реализован је по основу отплате дуга према ММФ-у у износу од 107,2 милиона евра.
У истом периоду банке су повукле девизну обавезну резерву у нето износу од 96 милиона евра, углавном због измењене регулативе НБС којом је повећан део обрачунате девизне обавезне резерве које банке издвајају у динарима.
Остали одливи из девизних резерви у току августа реализовани су по основу измиривања обавеза према инокредиторима у износу од 24,1 милион евра, интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту у износу од 15 милиона евра и сервисирања старе девизне штедње у износу од 13,5 милиона евра.
Највећи прилив у току августа остварен је од продаје хартија од вредности Републике Србије деноминованих у еврима у износу од 37,6 милиона евра, док су по основу коришћења кредита и донација остварени приливи у укупном износу од 18,1 милион евра.
Нето девизне резерве, односно резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, као и за средства повучена од ММФ-а, износиле су на крају августа 5,5 милијарди евра.
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 1,6 милијарди евра, што је за 113 милиона евра више него у претходном месецу.
Од почетка године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 11.35 милијарди евра.
Почетком августа НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту продајом 15 милиона евра у циљу ублажавања претераних дневних осцилација курса, а динар је у том месецу у односу на евро номинално депресирао за 0,6 одсто, наведено је у саопштењу НБС.
Танјуг
објављено: 11.09.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου