Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Novi život Beogradske mumije »


21. Septembar. 2012, Autor : Emilija Radibratović, Komentari: 0 komentari
Prvi put posle skoro sto godina Beogradska mumija ponovo je dostupna javnosti.Mumija je izložena u prostoru Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu. 
U okviru Dana Evropske baštine ovog i narednog vikenda u Kapetan Mišinom zdanju, Beograđani i njihovi gosti besplatno će moći da vide egipatsku mumiju koja datira oko 300 godina pre nove ere.
Mumija je izložena zahvaljujući specijalno napravljenoj vitrini koju je finansirao Sekretarijat za privredu Skupštine grada.
Sveštenik Nesmin, čije ime znači, onaj koji pripada bogu Minu, rođen je oko 350. godine pre nove ere, u Ahmimu, od majke sviračice sistuma u hramu boga Mina i oca sveštenika tog hrama. Za života je patio od spondioze i skolioze, izvađen mu je prvi gornji desni kutnjak. Kada je umro imao je oko 50 godina, bio je visine 165 cm, ruke su mu prekrštene na grudima, a nokti pozlaćeni. Oči su zamenjene veštačkim nemetalnim umecima, srce, kao središte uma po egipatskim verovanjima, ostalo je u telu, dok su pluća izvađena.
Dugogodišnji istraživač mumije Branislav Anđelković, predvodio je tim stučnjaka sa Filozofskog fakulteta i iz Narodnog muzeja u preciznim i neinvanzivnim istraživanjima, ali i u pripremi postavke Beogradske mumije, koja je poslednji put izlagana od 1893. do 1914. godine u Narodnom muzeju koji je tada bio u privatnim kućama Miše Anastasijevića i braće Veličkovića na mestu današnjeg Filološkog fakulteta.
TatjanaCvjetićanin, direktorka Narodnog muzeju kaže da je mumiju muzej dobio na poklon još 1888. godine od filantropa i mecene Hadži Pavla Riđičkog, plemića od Skribešića, iz Mokrina, koji je kupio u Luksoru. "Kupio je, kako je zapisao, ne za sebe nego za srpski narod, da se upoznaju sa drevnom civilizacijom".
Iz decenijskog mraka muzejskog depoa, mumija je dugoročno pozajmljena Filozofskom fakultetu 1992. godine, radi proučavanja i za potrebe nastave. Tek sada je mogla i da bude izložena u javnosti i adekvatno čuvana, poslo skoro sto godina, zahvaljujući Sekretarijatu za privredu koji je izdvojio 35.000 evra za specijalnu vitrinu sa posebnim sistemom klime, inače domaće proizvodnje, kao i pomoći Ministarstva kulture za psotavku.
U okviru dana Evropske baštine, mumiju je moguće posetiti ovog i sledećeg vikenda, od 12 do 20 časova, u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta, koji se nalazi u zgradi Kapetan Mišinog zdanja, odnosno Rektorata Univerziteta. S obzirom da je broj posetilaca ograničen na 20, a vreme posete i stručnog vođenja, na sat vremena, potrebno je najaviti se Narodnom muzeju.
Pored Beogradske mumije posetioci izložbenog prostora Arheološke zbirke biće u prilici da vide i kovčeg Nefer-renepet, amulete od zlata i poludragog kamena, kao i figurine i skarabeje koje svedoče o kulturi i običajima drevnog Egipta.
Ulaz na postavku je besplatan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...