Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Сукоб полиције и демонстраната током штрајка у Атини


АТИНА – Генерални штрајк у Грчкој због нових мера штедње прерастао је у насиље у центру Атине, где се полиција сукобила са демонстрантима који су на припаднике органа реда бацали молотовљеве коктеле и флаше.
Припадници полиције за разбијање демонстрација употребили су сузавац и бибер спреј против неколико десетина демонстраната пошто су избили сукоби у близини зграде парламента у самом центру престонице, јавио је АП.
У Атини је распоређено 5.000 полицајаца из страха од избијања насиља које често прати демонстрације у Грчкој.
Америчка агенција пише да се генералном штрајку који су сазвала три водећа синдиката грчких радника у Атини одазвало око 50.000 људи, а да је већина јавних служби затворена, школе не раде и обустављени су летови.
Агенције су раније известиле да је рад читавог јавног сектора обустављен, а да су поред летова отказани и поласци возова, бродови и трајекти су остали у пристаништима, радње су затворене, а у болницама ради само особље хитне службе.
Протестима због нових мера штедње, уведених на захтев међународних кредитора у замену за прву траншу од 31,5 милијарди евра помоћи, одазвали су се и радници у Солуну, где су, како пише грчка агенција АНА, организована два велика окупљања.
Штрајк су организовали синдикат радника у јавном сектору , синдикат запослених у приватном сектору  и Свераднички милитантни фронт , близак Комунистичкој партији.
Ово је трећи генерални штрајк од почетка године, а први велики штрајк који ће тестирати одлучност коалицоне владе, која је преузела власт у јуну, да одржи земљу у зони евра.
Нове мере штедње погодиће хиљаде државних службеника којима је плата већ смањена у протекле две године за 40 одсто, а старосна граница за одлазак у пензију биће подигнута са 65 на 67 година.
Овог месеца у Грчкој су штрајковали припадници бројних професија - лекари, судије, професори, полицајци, ватрогасци, војници, а пре два дана и новинари.
Танјуг
објављено: 26.09.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου