Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Тројка изазива напетост у Атини


Атина – У наелектрисаној атмосфери и без коначног решења око пакета мера штедње направљена је пауза у преговорима грчке владе и  „тројке”ревизора ЕУ,ММФ-а и Европске централне банке.Тензија је током последњих преговора на моменте бивала толика да је министар финансија Јанис Стурнарас,чак, понудио оставку и замолио експерте да напусте његову канцеларију.
Још једном „тројка” није била спремна на уступке Атини, а грчки економски тим са министром финансија на челу није могао да прихвати притиске за додатним смањењем плата и пензија.Тек сада јавности су познати детаљи са последњих преговора који су били више него драматични.На инсистирање представника ММФ-а, министар Стурнарас је одговорио да одбија да од коалиционих партнера захтева сагласност да се додатно,чак и за евро смање примања и пензије.
„Урадили смо све што тражите,успели смо да се договоримо око готово девет милијарди евра уштеде,укинули смо све бенефиције,’скресали’ примања,даље од овога је не могу и одбијам.Спреман сам да понудим оставку.Нађите бољег министра финансија,другу владу”, огорчено је говорио министар Стурнарас који је затим затражио да експерти напусте канцеларију.
Атмосфера је касније смирена и преговарачи су се растали до четвртка када се „тројка” враћа у Атину да финализује преговоре и формира свој коначни суд који ће представити на састанку Еврогрупе 8.октобра и самиту ЕУ у Бриселу,18.октобра. Од њихове оцене зависи хоће ли Грчка добити наредну траншу кредита од 31,5 милијарди евра и каква ће,уопште,бити њена даља судбина.Како сада ствари стоје,за „тројку” су из садашњег пакета мера штедње од 11,5 милијарди евра спорне две милијарде,али још исто толико допунских за које ревизори траже гаранцију да ће бити обезбеђене кроз порезе.
Према добро обавештеним изворима грчка коалициона влада је забринута хоће ли бити могуће имплементирати све до сада усвојене мере које треба да буду још одобрене и у парламенту.Уколико у томе успе до састанка Еврогрупе 8. октобра,премијер Андонис Самарас рачуна да ће имати сигурније аргументе у рукама када се буде обраћао скупу.
С друге стране,до повратка „тројке” треба да нађу начина да их убеде да ће спорне две милијарди евра бити уштеђене кроз реформу у јавном сектору и да ће,такође,умети да направе план уштеде допунских две милијарде у наредне две године углавном кроз порезе.
Премијера Самараса чека тежак посао јер се појачава талас штрајкова у земљи.Генерални штрајк против владиних мера штедње је заказан за 26.септембар.
Самарас ће од 128 посланика Нове демократије у парламенту затражити строго поштовање партијске дисциплине.Последња испитивања јавног мњења дају конзервативној Новој демократији минималну предност у односу на Коалицију радикалне левице,СИРИЗА коју води Алексис Ципрас.Такође,пада у очи да је порасла популарност неонацистичке Златне зоре која је тренутно на трећем месту,испредкоалиционих партнера у влади, социјалиста ПАСОК  и Демократске левице.
Јасмина Павловић-Стаменић
објављено: 24.09.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου