Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σερβικό σπίτι στην Κέρκυρα


krfΣτο ελληνικό νησί της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται το Σερβικό σπίτι, μουσείο αφιερωμένο στα πάνδεινα του σερβικού στρατού κατά τη διάρκεια της υποχώρησης δια μέσου της Αλβανίας από το 1915 μέχρι το 1916. Για τη σημασία και την ιστορία αυτού του σημαντικού ιδρύματος, στο οποίο βρίσκεται το Επίτιμο Προξενείο της Σερβίας, για το ραδιόφωνο μας μίλησε ο προϋστάμενος του εν λόγω ιδρύματος Λιούμπομιρ Σαραμάντιτς. Γράφει η δημοσιογράφος Jelica Tapuskovic.
Το γεγονός της ιστορίας της Σερβίας, που ονομάστηκε «Αλβανικός Γολγοθάς» συνέβη κατά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν ο σερβικός στρατός, μαζί με εκτοπισμένους αμάχους υποχώρησαν μετά την εισβολή των Κεντρικών Δυνάμεων κατά της Σερβίας, δια μέσου των χιονισμένων βουνών της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου το χειμώνα του 1915 και του 1916. Η υποχώρηση πραγματοποιήθηκε από την κατεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου προς τις ακτές της Αδριατικής, όπου στρατιώτες με τη βοήθεια των συμμάχων μεταφέρθηκαν στα ελληνικά νησιά του Ιονίου, την Ιταλία και τη Βόρεια Αφρική. Στη συνέχεια, περισσότεροι από 150 χιλιάδες μέλη του σερβικού στρατού προσχώρησαν στις συμμαχικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέμειναν μέχρι το τέλος του πολέμου και την τελική απελευθέρωση της χώρας.
Στο Σερβικό σπίτι στην Κέρκυρα βρίσκεται η έκθεση αφιερωμένη σε αυτό το γεγονός και η οποία είναι τοποθετημένη κατά χρονολογική σειρά. Το ισόγειο είναι αφιερωμένο στην αρχή του πολέμου, την άμυνα της Σερβίας, τη Μάχη της Mojkovac. Στη συνέχεια, ένα ολόκληρο συγκρότημα είναι αφιερωμένο στον Αλβανικό Γολγοθά και ό,τι είχαν ζήσει σε αυτήν την πορεία οι Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες. Οι επισκέπτες εκεί μπορούν να δουν όχι μόνο τις φωτογραφίες, αλλά και τις στολές των στρατηγών και στρατιωτών, τα όπλα, τον ιατρικό εξοπλισμό και ούτω καθεξής.
Το κτίριο του Σερβικού σπιτιού εκπρόσωποι του Δήμου της Κέρκυρας παραχώρησαν στη Σερβία το 1993 για αίθουσες του μουσείου και ένα τιμητικό προξενείο, που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Ο διευθυντής του Σερβικού σπιτιού Λιούμπομιρ Σαραμάντζιτς δήλωσε για το Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας ότι πρόκειται για ένα κτίριο που βρίσκεται έξω από το έδαφος της Σερβίας, μέσω του οποίου περνάει ο μεγαλύτερος αριθμός των Σέρβων. Συγκεκριμένα, είπε ο ίδιος, πριν από 10 χρόνια περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες της Σερβίας επισκέφθηκαν αυτές τις εγκαταστάσεις ανά το έτος, ενώ σήμερα περνάνε μέσα από αυτό 30 ή 40 χιλιάδες το χρόνο.
Σύμφωνα με τα λόγια του συνομιλιτή μας, επίσης και ξένοι ενδιαφέρονται για αυτό το μουσείο και ιστορική στιγμή στην οποία είναι αφιερωμένό. Κατ’ αρχάς, ενδιαφέρει το πώς η Σερβία υπήρχε γενικά τούτη τη στιγμή, πού ήταν τα άλλα κράτη – μέλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και το τι είναι «μπλε τάφος», δήλωσε ο Σαραμάντζιτς.
Τέλος σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση του μουσείου περιέχει πολλές φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα που σε επισκέπτες θυμίζουν την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα βάσανα του σερβικού στρατού κατά τη διάρκεια της υποχώρησης διά μέσου της Αλβανίας και την αποδοχή στην Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου