Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Beogradu od turizma godišnje 500 miliona evra

BEOGRAD - Glavni grad Srbije, prema nezvaničnim procenama, od turizma godišnje prihoduje izmedju 400 i 500 miliona evra.
beograd7
Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov je na sednici Saveta za privredu i poljoprivredu Skupštine grada rekao da se do te cifre došlo anketiranjem više od 1.000 turista o ceni smeštaja i vanpansionskim troškovima.
Ispitanici su se, kako je naveo, izjasnili da u proseku u Beogradu troše oko 600 evra. Podsećajući da Beograd generiše bar polovinu prihoda od turizma na nivou Srbije, on je ocenio da je turizam medju glavnim strateškim prednostima prestronice, koji doprinosi privredi, ali i utiče na popravljanje imidža zemlje u svetu.
Veselinov je ukazao da je Beograd među prvih 20 gradova Evrope koji beleže rast od pet odsto i dodao da je u prvih devet meseci ove godine zabeležen porast posete stranih turista od osam odsto i sedam odsto u noćenjima.
Kada je reč o ukupnom broju turista zabeležen je porast od šest, odnosno sedam odsto u noćenjima, kao i ne veliko, ali povećanje broja domaćih gostiju, istakao je Veselinov.
Direktor TOB-a je ocenio da je Beograd dostigao nivo koji ga čini ozbiljnom turističkom destinacijom i za 2013. najavio nastavak promocije siti brejk paketa i turističke ponude srpske prestonice zemljama u regionu, nove ture razgledanja...
Prema njegovim rečima, u narednoj godini će u svakoj beogradskoj opštini, u saradnji sa lokalnim samoupravama, biti definisano 10 top destinacija, na čijoj će se promociji nakon toga aktivno raditi.
Veselinov je procenio i da su industrijski i agro turizam veliki potencijali grada Beograda, a na sednici Saveta ukazano je i na probleme koji pružaoce turističkih usluga stavljaju u nepovoljan položaj.
Predsednik Privredne komore Beograda Milan Jaković je istakao je da će Savet biti partner i logistička podrška Gradu Beogradu i lokalnim samoupravama, ukazavši na značaj javno - privatnog partnerstva.
Janković je najavio da će naredne sednice Saveta za privredu i poljoprivredu Skupštine grada Beograda biti posvećene saobraćaju i gradjevini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου