Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Studija: Stižu duboke ekonomske promene, značajno usporavanje privrednog rasta

LONDON - Ekonomska situacija u svetu znatno će se promeniti u narednih 20-25 godina, dok će privredni rast biti znatno usporen.
svet
U studiji londonske kompanije Sćroder Investment navodi se da će u narednih četrdesetak godina svet biti suočen sa posledicima suše, klimatskim promenama, demografskim promenama i smanjenjem zaliha prirodnih resursa, što će dovesti do ograničenog i skromnog privrednog rasta.
Broj stanovnika zemlje će se do 2050. povećati za dve milijarde odnosno za 30 odsto, i za to vreme grupi potrošača odnosno osobama koje troše od 10 do 100 dolara dnevno pridružiće se tri milijarde stanovnika u zemljama u usponu.
Zbog toga će obim svetske ekonomije biti utrostručen uz istovremen rast potražnje za hranom, stambenog prostora, automobila. Da bi se zadovoljile potrebe biće potrebno 35 odsto hrane više i 37 odsto više energenata.
Jedan broj zemalja suočiće se sa starenjem stanovništva i smanjenjem radne snage, dok će zemlje u usponu, kao Indonezija i Indija, ili još neke afričke zemlje, imati veliku korist od mlade populacije.
Kina sa udelom u svetskoj ekonomiji od 28 odsto i Indija sa 18 odsto 2060. bće vodeće ekonomije sveta.
U izveštaju se navodi da će zemlje u usponu da potisnu sadašnje najrazvijenije ekonomije koje moraju iz sadašnje krize da izvuku pouku i da naprave strategiju dugoročnog razvoja.
Vlade moraju da usvoje fiskalne politike koje će između ostalog podsticati izgradnju manjih stambenih prostrora, korišćenje javnog transporta i umereniju potrošnju hrane.
Novi ekonomski model podrazumeva odgovorniju ekološku politiku zasnovanu na ograničenom i kontrolisanom korišćenju prirodnih resursa.
Reforme na planu energetike mogu da povećaju životni standard stanovnika zemlje za 16 odsto u narednih 50 godina, zaključuje se u izveštaju koji je preneo kanadski list Pres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...