Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Трибунал по други пут ослободио Харадинаја

Хашки Трибунал јутрос је по други пут ослободио бившег вођу ОВК Рамуша Харадинаја кривице за злочине над цивилима на западу Косова 1998. године. Заједно с Харадинајем, тадашњим заповедником албанске паравојске у подручју Дечана, ослобођени су и њему тада потчињени Идриз Баљај и Љах Брахимај.


Рамуш Харадинај Фото РТС

ХАГ – Харадинај (44), Баљај (41) и Брахимај (42) били су оптужени за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке, као кршење закона и обичаја ратовања у импровизованом заробљеничком логору ОВК у селу Јабланица код Дечана.
Баљај је у то време предводио специјалну јединицу те паравојске, а Брахимај је командовао логором у Јабланици.
На терет им је било стављано злостављање и мучење 16 заробљеника у Јабланици, као и убиство најмање осморице заробљених, од којих су двојица били Срби, а остали Роми и Албанци. Ти злочини, по оптужници, почињени су у оквиру удруженог злочиначког подухвата.
Образлажући пресуду, председавајући судија Баконе Молото из Јужне Африке рекао је да је утврђено да „не постоје веродостојни докази да је Рамуш Харадинај знао за злочине у Јабланици”, нити да их је наређивао или подстицао.
Претресно веће утврдило је да је већина од 16 заробљеника у Јабланици била пребијана и мучена, и да је један - Албанац Скендер Кући - умро од последица пребијања, али да не постоје докази о одговорности оптужених.
Трећеоптужени Брахимај је за пребијање и мучење заробљеника у Јабланици био проглашен кривим после првог суђења и одслужио је казну од шест година затвора.
Докази које је током суђења презентирало тужилаштво, по пресуди, нису били довољни за утврђивање да су у рукама ОВК били убијени српски полицајац Ненад Ремиштар, затим Иван Зарић и Роми, Бурим Бејта и Агрон Бериша, те Албанци Ука Реџепај, Несрет Аљај и Пал Краснићи.
Њих нико - пошто су их одвели припадници ОВК - није више видео живе, а Краснићијево тело с ранама од метака било је пронађено у септембру 1998. у каналу код Радоњићког језера, недалеко од Јабланице и Харадинајевог штаба у селу Глођане.
Као недоказан, судије су одбиле и навод оптужнице да су Харадинај, Баљај и Брахимај били протагонисти удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било уклањање неалбанских цивила и Албанаца које је ОВК сматрала нелојалним.
„Напротив, доказима је утврђено да је Харадинај, када је сазнао за притварање и злостављање Скендера Кућија, отишао у Јабланицу и са Назмијем Брахимајем разговарао о његовом ослобађању, рекавши да се 'такве ствари не смеју дешавати више зато што штете нашој ствари' “, рекао је судија Молото.
Назми Брахимај је рођени брат Љаха и, према пресуди, заједно су учествовали у пребијању и мучењу заробљеника. Кући је касније пренет у болницу где је умро, утврђено је пресудом.
У пресуди је наведено и да је Харадинај ослободио сведока оптужбе кога је претходно отео Љах Брахимај, који је иначе ујак Харадинаја.
За другооптуженог Баљаја, веће је, такође, утврдило да није доказано ни да је био у Јабланици, нити да је знао за злочине.
Исказ јединог сведока који је тврдио да је био очевидац када су Баљај и Брахимај у присуству Харадинаја у Јабланици мучили и злостављали Зарића, Бејту и Беришу, судије су одбациле као непоуздан, нагласивши да је он више пута мењао исказ и противречио сам себи и другим сведоцима.
На крају поновљеног суђења Харадинају, Баљају и Брахимају, у јуну ове године, тужиоци су затражили да свим оптуженима буде изречена казна од „најмање” 20 година затвора. Одбране су затражиле да они буду ослобођени.
Први пут, Харадинај је био ослобођен у пролеће 2008, заједно са Баљајем, а Брахимај је због злочина у Јабланици осудило на шест година затвора.
Две године касније, жалбено веће Трибунала наложило да суђење буде поновљено по знатно ужој оптужници због тога што на првом процесу нису била саслушана двојица сведока која су одбила да дају исказ, а које је тужилаштво сматрало кључним.
Поновљено суђење Харадинају и саоптуженима почело је у августу 2011, а последњи сведок оптужбе саслушан је у априлу ове године у потпуној тајности.
Тужиоци су тог заштићеног сведока, под псеудонимом ПW-80, заједно са Шефћетом Кабашијем, сматрали кључним. Њихово одбијање да сведоче на првом суђењу Харадинају 2007. било је основни разлог за понављање процеса.
Кабаши је, међутим, поново одбио да сведочи на почетку новог суђења у августу прошле године. И Кабаши и ПW-80 бивши су припадници ОВК који су у време обухваћено оптужницом били у логору Јабланица.
Једини сведок оптужбе који је тврдио да је био очевидац злостављања и убиства заробљеника у присуству Харадинаја и саоптужених, у судници је више пута мењао исказ, противречно описујући догађај.
Током поновљеног суђења, тужиоци су пред судије извели 12 сведока, а још 44 изјава сведока су у спис увели у писаном облику.Ниједан од оптужених није изводио доказе одбране, пошто, по речима Харадинајевог браниоца, нису имали од чега да се бране, уверени да тужиоци нису доказали њихову кривицу.
На крају првог суђења по много широј оптужници, Харадинај и Баљај су 2008. били ослобођени кривице, а Брахимај је осуђен на шест година затвора и ту казну је, у међувремену, издржао.
Усвојивши жалбу тужилаштва на првостепену пресуду, апелационо веће Трибунала наложило је, крајем јула 2010, да суђење буде поновљено по шест од 37 тачака првобитне оптужнице, ограничених на злочине у Јабланици.
Харадинај је био ухапшен у Приштини, 20. јула 2010. и пребачен у притвор Трибунала. Другооптужени Баљај је у Схевенинген пребачен из затвора на Косову, где је служио казну на коју је осуђен пред локалним судом.
Делимично понављање суђења, жалбено веће Трибунала наложило је зато што на првом процесу нису била саслушана два кључна сведока, ПW-80 и Шефћет Кабаши, који су одбили да сведоче зато што су били „узнемиравани” и „застрашени”.
На застрашивање и узнемиравање сведока на Косову, указало је и расправно веће у првостепеној пресуди у којој је назначено и да су почињени злочини над неалбанцима и Албанцима које је ОВК сматрала нелојалним, али да није доказана кривица Харадинаја и Баљаја.
Харадинај се, уочи првог процеса, у пролеће 2005. био добровољно предао Трибуналу, одмах пошто је поднео оставку на дужност премијера Косова, на коју је био изабран као лидер Алијансе за будућност Косова. У јуну те године, Трибунал га је пустио на привремену слободу и омогућио му да „у ограниченој мери” јавно наступа као политичар.
Прво суђење Харадинају и саоптуженима је почело 5. марта 2007., а првостепена пресуда изречена је 3. априла 2008. године. Тужиоци су пред судско веће током процеса извели 81 сведока, а двојица су одбила да сведоче упркос обавезујућем налогу суда.
Оптужени се ни тада нису бранили.
-----------------------------------------------------------
Селаковић: Ослобађање Харадинаја срамота за међународно право
БЕОГРАД – Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је данас да је ослобађајућа пресуда Рамушу Харадинају срамота за међународно право и правосуђе, а за Србију и њене органе озбиљна дилема да ли уопште треба наставити и у којој форми сарадњу са Хашким трибуналом.
„Ово је други пут за десет дана да је Хашки трибунал пљунио у лице свим српским жртвама и показао да у његовом деловању најмање има правде и права”, рекао је Селаковић новинарима у Палати Србије.
Према његовим речима, Хашки трибунал је бацио велику сенку на једнаку примену и важење међународног права и примену међународне правде.
„У ситуацији када је Република Србија кроз своје правосуђе показала како треба санкционисати одговорне за ратне злочине Трибунал је све време показивао како то не треба да се ради”, рекао је Селаковић.
Овакво понижење за жртве, како је рекао Селаковић, може да се пореди, са ситуацијом када би се „случај Павелића или Артуковића нашли пред овим Трибуналом могли бисмо да очекујемо исту пресуду”.
Министар правде је истакао да држава сада треба да заузме јединствен став у односу према Хашком трибуналу и одлучи како ће и у каквој форми да настави сарадњу са њим.
Осврћући се на дијалог Београда са Приштином Селаковић је подсетио да су до сада и много мање важне ствари утицале на климу међу људима на Косову и Метохији и да ће сада ослобађајућа пресуда Харадинају дефинитивно утицати и на позицију и положај нашег државног руководства у решавању тог комплексног питања.
„У најбржем року очекујем одговор државе у односу на поступање према Хашком трибуналу и борби против неправде и дискриминације жртава које очигледно постоји”, рекао је Селаковић.
--------------------------------------------------------------
СНС: Прекинути све разговоре с хашким Трибуналом
БЕОГРАД –Српска напредна странка (СНС)данас је предложила да, због ослобађајућа пресуда бившем вођи ОВК Рамушу Харадинају, Србија треба да обустави „сваки разговор са хашким Трибуналом”.
„Најоштрије осуђујемо ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају која је, после срамног ослобађања хрватских генерала, друго узастопно, најстрашније понижавање српских жртава од стране Трибунала у последњих десет дана”, пише у саопштењу СНС.
Та странка је оценила да је Трибунал „сада коначно скинуо све маске и по својим аршинима утврдио да нико није крив за убијене Србе и за њихов езгодус у ратовима на територији бивше Југославије”.
„Јасно нам је стављено до знања да међународна правда и међународно право не важе за све, да се доносе политичке, а не правне пресуде и да нема непристрасности на коју нам је константно указивано”, указала је СНС.
Та најутицајнија странка у коалицији која чини Владу Србије истакла је да је Србије прихватила да се правно обрачуна са свима који су чинили злочине, али да „то нису у стању да учине ни хашки Трибунал, нити део наших комшија”.
СНС сматра да Србија мора да буде јединственија него икада и да сви разговори са Трибуналом морају бити обустављени.
------------------------------------------------------------
Шиптари ватрометом дочекали одлуку Трибунала
ПРИШТИНА – У тренутку када је Трибунал у Хагу данас саопштио да су Рамуш Харадинај, Идриз Баљај и Љах Брахимај ослобођени оптужби, у Приштини је почео велики ватромет.
Пред великим екраном на Тргу Мајке Терезе у центру града неколико стотина грађана, међу којима највиши званичници Алијансе за будућност Косова, пратили су извештај из Хага.
У Приштини се и очекивало да ће пресуда бити ослобађајућа.
На видним местима у центру града су већ данима панои на којима се грађани позивају да учествују у дочеку Харадинаја. Радио-телевизија Косово већ три дана емитује спотове исте садржине.
Трибунал је јутрос, по други пут, ослободио бившег вођу ОВК Рамуша Харадинаја кривице за злочине над цивилима на западу Косова 1998. године.
Заједно са Харадинајем, тадашњим заповедником албанске паравојске у подручју Дечана, ослобођени су и њему потчињени Идриз Баљај и Љах Брахимај.
Образлажући пресуду, председавајући судија Баконе Молото из Јужне Африке рекао је да је утврђено да „не постоје веродостојни докази да је Рамуш Харадинај знао за злочине у Јабланици”.
-----------------------------------------------------------
Тахири: Историјска пресуда, Харадинај се враћа политици
ПРИШТИНА – Саветник лидера Алијансе за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја И члан председништва странке Бесник Тахири поздравио је данас ослобађајућу пресуду Хашког трибунала И најавио да се некадашњи косовски премијер враћа у политички живот.
Он је, у изјави Танјугу, рекао да историјска одлука Трибунала показује још једном да су напори одбране били исправни.
Тахири је казао да је Харадинај увек имао поверења у међународну правду И да су грађани срећни да је правда победила.
За нас је ово важна И историјска одлука, подвукао је Тахири изражавајући наду да ће се Харадинај брзо вратити својој породици на Косово, али И у политички живот.
Упитан да прокоментарише спекулације о прекомпоновању косовске владе И гласинама да ће Харадинај преузети место премијера он је казао да у овом тренутку не би желео да улази у детаље политичких питања.
Тахири је оценио да ће динамика у земљи бити убрзана И да ће Харадинај преузети активну улогу у политичком животу Косова.
-----------------------------------------------------------
Марковић: Ослобађање Харадинаја очекивано
ЈАГОДИНА – Председник Јединствене Србије Драган Марковић - Палма, изјавио је данас Танјугу да је ослобађајућа пресуда, у поновљеном поступку, Хашког тирбунала, бившем комаданту Рамушу Харадинају, „била очекивана”.
„Била је очекивана јер су пре тога ослобођени Насер Орић и Анте Готовина и други који су чинили злочине над Србима”, рекао је Танјугу Марковић.
Према његовим речима, мозе се ускоро очекивати да ће председник косовске владе бити Харадинај, Хрвтске Готовина, а БиХ Орић.
„И сада међународна заједница тражи да имамо добре међусуседске односе да би ушли у Европску унију. Како можемо да имамо добре међусуседске односе када ће председници бити ратни злочинци са материјалним доказима”, рекао је Марковић.
Марковић је нагласио да по пресудама Хашког суда испада да су се Срби сами протерали, сами поубијали и да су Срби камиказе.
Ослобађајући ратне злочине, суд у Хагу примењује двоструке аршине, закључио је Марковић.

Агенције

објављено: 29.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου