Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Патријарх Иринеј: Захвалимо се Европи и окренимо себи и својој вери

Београд – Уместо коментара поводом ослобађајуће пресуде Хашког трибунала бившем команданту такозване ОВК Рамушу Харадинају, патријарх Иринеј је у изјави Танјугу упутио на речи из његове беседе у Саборној цркви у недељу, након парастоса српским жртвама ратова 90-тих година, када је изјавио да би Србија требало да се захвали Европи и крене другим путем.
- Све што сам имао да кажем о Хашком трибуналу, рекао сам у тој беседи – казао је патирјарх.
На помену организованом поводом ослабађајуће пресуде Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готови и Младену Маркачу, у недељу у Саборном храму у Београду, патријарх је рекао да је тај суд “политички” и да је као такав “лишен моралних и правних норми”.
- Овом пресудом, Хашки суд је потврдио оно што се знало и говорило, да то није суд утемељен на праву и правним нормама, већ интересима моћника, који суде по нашој народној пословици ‘кадија те тужи, кадија те суди’ – казао је патријарх.
Он је рекао и да Хашки суд прикрива злочине над Србима, јер испада да су “Срби сами над собом чинили злочине”.
- Питамо неправичне судије ко је онда крив – рекао је патријарх.
Патријарх је тада иронично приметио да након, како је рекао, овог подвига Хашки трибунал тешко да може да задржи назив суда, а ни атрибут међународног.
- У оваквој ситуацији где влада неколико земаља моћника, Срби треба да се окрену себи, својој вери, човекољубљу и родољубљу. Наша снага је у слози и јединству. Вратимо се духовним вредностима на којима нас је водила наша духовност и историја – рекао је патријарх српски.
(Танјуг)

Сродни чланци

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου