Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Rusija - novo ekonomsko čudo

MOSKVA - U Rusiji će 2030. živeti 140 miliona ljudi, što je 2,5 puta manje nego u Sjedinjenim Američkim Državama i deset puta manje nego u Kini i Indiji,prognozira IMEMO.
rusija-moskva
Rusija će tada biti na desetom mestu u svetu po veličini ekonomije (pre dve godine je zauzimala dvanaesto mesto), a ako se posmatra po paritetu kupovne moći, zauzeće četvrtu poziciju, pretekavši Japan (pre dve godine je bila na šestom mestu), navedeno je u članku Jakova Mirkina šefa odeljenja za tržišta kapitala u Institutu za svetsku ekonomiju.
Prema prognozi, mada to nije direktno navedeno, Rusija će 2030. ličiti na onu kakva je danas - sirovinsku i biće jedna od najvećih naftnih bušotina u ugljovodoničnoj ekonomiji sveta, ukazano je u članku.
Udeo Rusije u svetskom bruto domaćem proizvodu iznosiće dva do tri odsto, približno isto kao sada, a po kvalitetu života će biti približno kao sadašnja Češka i biće veoma zavisna od svetskih cena i tražnje sirovina.
Na pitanje kako da Rusija postane "ekonomsko čudo", Mirkin odgovara da je neophodna revizija vladine politike u oblasti ekonomije i finansija.
Neophodno je podešavanje celokupnog sistema na ostvarenje prestižnog rasta, na bogaćenje srednje klase, jednom rečju, neophodna je primena svetski poznate koncepcije "države razvoja". Sve ono na šta utiče država - cene, kamate, vlasništvo, valutni kurs, porezi, vladine nabavke - treba naštimovati na nadzvučnu brzinu.
Dalje je potrebno deregulisanje, masovno uništavanje normi, normativa, pravila i akata koji su se za poslednjih 20 godina nahvatali na dno broda, ne dozvojavajući mu da se kreće. Neophodno je zaustavljanje rada mašine za kopiranje.
"Mi 20 godina mahnito i nepromišljeno kopiramo 'inostrano iskustvo', podmevamo se onome što je nekada bila naša ekonomska škola, i, kao uvek, štetimo sami sebi", ukazao je Mirkin u članku.
Najzad, neophodna je nova ekonomska filozofija, potreban je projekat "Rusija-2030.", promena principa na kojima počiva biznis, prelazak sa principa "prodati i otići", na princip "raditi i ostati", zaključio je autor članka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου