Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Εκτύπωση
 -To σερβικό βουνό Ζλάτιμπορ-               

Το σερβικό βουνό Ζλάτιμπορ (Zlatibor), που στη μετάφραση σημαίνει ‘χρυσό πευκοδάσος’, αποτελεί το μαργαριτάρι του σερβικού τουρισμού και όαση παρθένας φύσης και ήπιου κλίματος. Το μεγάλο αυτό βουνο, που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Σερβίας και στο νοτιοδυτικό μέρος της, απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, περίπου 3 με 4 ώρες με αυτοκίνητο. Άλλωστε, το βουνό Ζλάτιμπορ αποτελεί έναν από τους κυρίως τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο το χειμώνα, αλλά και την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ανθίζει και μοσχοβολάει η τριγύρω παρθένα φύση. Γράφει η Jelena Gligorić.
  
 Φέτος οι τουριστικοί παράγοντες του βουνού Zlatibor γιορτάζουν τα 118 χρόνια οργανωμένου τουρισμού. Το βουνό Zlatibor, που μοιάζει με ένα τεράστιο υψηπέδιο με πλούσια βλάστηση και πυκνά δάση, αποτελεί, επίσης, και αθλητικό κέντρο, στο οποίο έρχονται πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες και ομάδες μπάσκετ μπωλ για προετοιμασία, είναι ένα πασίγνωστο κέντρο ψυχαγωγί\ής και υγιειονομικό κέντρο, αλλά και τόπο στον οποίο έρχονται πολλοί επιχειρηματίες και πολιτικοί παράγοντες για να οργανώσουν διάφορα σεμινάρια και συνέδρια. Επίσης, σ’αυτό το βουνό έρχονται και πολλά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ακόμα και πολλοί φοιτητές, οι οποίοι διασκεδάζουν σε πολλές καφετέριες, εστιατόρια και ντισκοτέκ. Επίσης, στο βουνό Ζλάτιμπορ υπάρχουν και πολλά χωριά με την αυθεντική σερβική ατμόσφαιρα, την παλιά βουνίσια αρχιτεκτονική και με το παραδοσιακό εργόχειρο. Το χειμώνα έρχονται πολλοί ντόπιοι και ξένοι χιονοδρόμοι, που μπορούν να απολαύσουν τις πίστες χιονοδρομίας, συνολικού μήκους και 5 χιλιομέτρων, που βρίσκονται κυρίως στο Χιονοδρομικό Κέντρο Tornik, στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς με εξαθέσιο σύρμα.

Το καλοκαίρι οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν την παρθένα φύση, κάνοντας περίπατους, οδηγώντας ποδήλατο ή κάνοντας μπάνιο στην πισίνα. Επίσης, μπορούν να δοκιμάσουν και τα φημισμένα αλλαντικά της περιοχής του βουνού Ζλάτιμπορ, αλλά και διάφορα είδη τυριού, σπιτικής μαρμελάδας και χυμών από διάφορα φρούτα του δάσους. Το κέντρο υγείας  Čigota προσφέρει στους τουρίστες το πρόγραμμα αναψυχής και υγιεινής τροφής, με θαυμάσια περίπατα στα δάση και στα μονοπάτια, σε υψώμετρο χιλίων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου