Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι πολίτες της Σερβίας νιώθουν τον εαυτό τους ασφαλή




gr«Η πλειονότητα των πολιτών της Σερβίας νιώθουν τον εαυτό τους ασφαλή, και κυρίως επειδή οι μόνοι τους ή το περιβάλλον τους φροντίζουν για αυτούς, και μόνο 5 τοις εκατό των πολιτών λένε πως έχουν εμπιστοσύνη στο Κράτος, το οποίο θα φροντίσει για την ασφάλειά τους. Εκείνοι που δε θεωρούν τον εαυτό τους ασφαλή αναφέρουν, σαν αιτία για αυτό, την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων βίας στους δρόμους των πόλεων, το φόβο από το οργανωμένο έγκλημα και από την άσχημη οικονομική κατάσταση»,- εξήγησε ο κ. Marko Milošević, ερευνητής της κοινής γνώμης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Βελιγραδίου, αφιερωμένη στο θέμα της ασφαλείας. Ο ίδιος λέει ότι και ένας μικρός αριθμός πολιτών εκφράζει φόβο από κάποια τυχόν προβλήματα με τους ναρκωμανείς ή των μελών ορισμένων ομάδων εξτρεμιστών.. «Σχεδόν το ήμισυ των ερωτώμενων λένε ότι μόνοι τους φροντίζουν για την ασφάλειά τους. Μετά απ’αυτό, το 17 τοις εκατό των πολιτών λένε ότι τους προστατεύει η Αστυνομία, και περίπου 20 τοις εκατό των πολιτών λέει πως έχει εμπιστοσύνη στους γνωστούς τους και στη γειτονιά τους, οι οποίοι θα τους προστατέψουν. Αν συναθροίσουμε όλα αυτά, τότε μπορούμε να συνάγουμε το συμππέρασμα ότι παραπάνω από 70 τοις εκατό των πολιτών της Σερβίας φροντίζουν μόνοι τους για την ασφάλειά τους. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι 10 τοις εκατό των πολιτών δεν πιστεύει σε κανέναν, όσον αφορά την ασφάλειά τους»,- λέει Μάρκο Μιλόσεβιτς, και μόλις το 3,4 τοις εκατό των πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στο Στρατό, επειδή, όπως φαίνεται, οι πολίτες δε βιώνουν το Στρατό σαν υπερασπιστή των πολιτών, αλλά σαν υπερασπιστή του κράτους.
Η κυρία Σόνια Στογιάνοβιτς Γκάιτς, διευθύντρια του Κέντρου για την πολιτική της ασφάλειας, του Βελιγραδίου, λέει ότι οι πολίτες της Σερβίας θεωρούν και την Αστυνομία σαν θεσμό που αποτελεί τον προστάτη κυρίως του κράτους. «Όμως, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εκφράζει ικανοποίηση από το μέχρι σήμερα λειτουργία της Αστυνομίας, και 13 τοις εκατό των πολιτών επιπλήτουν την Αστυνομία για μη αποτελεσματικότητα στο έργο καταπολέμησης των υποθέσεων διαφθοράς»,- λέει η κυρία Stojanović Gajić, και καταλήγει ότι οι Σέρβοι αστυνομικοί θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική κατάρτηση, να γίνουν πιο ειδικευμένοι για ορισμένες υποθέσεις και να γίνουν πιο ευγενείς.
Τέλος, ο καθηγητής Miroslav Hadžić εξήγησε ότι οι πολίτες θεωρούν ότι ο αριθμός των ανδρών του Στρατού της Σερβίας είναι ανεπαρκής, αλλά ότι οι στρατιώτες μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι, καθώς και ότι είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν τη χώρα. Επίσης, ο ίδιος λέει ότι οι πολίτες δεν είναι και τόσο ενήμεροι όσον αφορά τη λειτουργία των παραγόντων του Πρακτορείου Ασφαλείας και Πληροφοριών Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκατρείς χαρακτηριστικές φράσεις του Δάσκαλου Σαράντου Καργάκου, για τη σημερινή Ελλάδα:

  1. «Η χώρα μας σήμερα κατοικείται από ανθρώπους που είναι άψυχοι και αν τολμήσεις να πεις το όνομα Πατρίδα ή τη λέξη Έθνος, χαρακτηρίζεσαι...