Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Угашен „Прес”

Лист због тешке финансијске ситуације престао да излази само три дана пошто је Мирослав Мишковић изашао из његовог власништва

(фото Бета)

Дневник „Прес”од данас више неће моћи да се купи на киосцима, већ ће његов садржај бити доступан искључиво на интернет страници. Гашење овог листа последица је, како тврди менаџмент предузећа „Прес паблишинг група”, „тешке финансијске ситуације која у овом тренутку не дозвољава даље пословање”. Само три дана пре ове одлуке Мирослав Мишковић, председник „Делта холдинга” и до тада највећи појединачни власник „Преса”, саопштио је да се повлачи из власништва тих дневних новина.
Како смо сазнали у разговору са колегама из „Преса”, одлука о престанку штампања листа саопштена им је на редакцијском састанку.
– У шоку смо и неверици, до тог тренутка смо уобичајено позивали саговорнике и писали текстове. Чак нам је исплаћен и део плате. Речено нам је и да наставимо да долазимо на посао, јер постоји могућност доласка новог финансијера – рекао је наш извор из „Преса”.
Сазнали смо и да фирма свим запосленима (има их око 150, од којих је 74 новинара) дугује још две зараде. Због тога су они надлежнима дали рок од месец дана за исплату, а у супротном ће протестовати испред зграде Делта холдинга.
Ђоко Кесић, оснивач и један од сувласника тог листа, пре два дана медијима је изјавио да нема разлога за бојазан да „Прес” неће моћи да живи након повлачења Мишковића. Уместо коментара, он нам је јуче поручио да постоји званично објашњење менаџмента. Изостао је и одговор градоначелника Београда Драгана Ђиласа на наше питање да ли је, како то тврди потпредседник Владе Србије Александар Вучић, истина да је и он један од власника „Преса”.
Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије,
позвала је и другог скривеног власника „Преса” да јавно преузме одговорност за пословање тог листа и помогне новинарима да обнове лист.
– Али сада без дуга према тајкунима и без њиховог притиска на уређивачку политику. Гашење „Преса” је изузетно лоша вест, и то не само за новинаре који остају без хлеба. Српско медијско тржиште је прави „Дивљи запад” на којем сви лажу и варају све, почев од власништва до тиража. Новинарима овог листа је тек јуче саопштено да тираж није био онолики колико је јавно приказиван – рекла је председница УНС-а. Она је у име удружења позвала владу да хитно, као што је и обећала, стави на дневни ред извештај Верице Бараћ јер се „обистињује све из тог извештаја”.
За Вукашина Обрадовића, председника Независног удружења новинара Србије, гашење „Преса” је очекивани епилог.
– То је било јасно од оног тренутка кад је обелодањен један од његових власника и то је био знак да су новине и основане за остварење политичких циљева. Повлачење Мирослава Мишковића само је порука да њему те новине више нису потребна. Нажалост, кола су се сломила на новинарима – казао је Обрадовић.
Наш саговорник је указао на неопходну промену законске регулативе по којој ће бити обавезно да се зна ко је власник новина, а њихово финансирање независно од политичара.
В. Аранђеловић

објављено: 15.11.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκατρείς χαρακτηριστικές φράσεις του Δάσκαλου Σαράντου Καργάκου, για τη σημερινή Ελλάδα:

  1. «Η χώρα μας σήμερα κατοικείται από ανθρώπους που είναι άψυχοι και αν τολμήσεις να πεις το όνομα Πατρίδα ή τη λέξη Έθνος, χαρακτηρίζεσαι...