Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Έκθεση της Τέχνης της μεσαιωνικής Σερβίας στην Αθήνα

Čet, 05/30/2013 - 20:54 -- MRS
Την περασμένη Δευτέρα, στην αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου των Αθηνών εγκαινιάστηκε, και θα διαρκέσει ως τις 18 Αυγούστου, έκθεση διαφόρων εκθεμάτων του Λαϊκού Μουσείου Βελιγραδίου.
mΕιδικά, πρ’οκειται για συνολικά 55 εκθέματα από τη Μεσαιωνική συλλογή του Λαϊκού Μουσείου Βελιγραδίου και από την Πινακοθήκη των τοιχογραφιών αυτού του Μουσείου, που παρουσιάζουν τοιχογραφίες από διάφορα αιωνόβια σερβικά μοναστήρια, δηλ. τα αριστουργήματα της ζωγραφικής τέχνης από τη μεσαιωνική Σερβία και από το Βυζάντιο, που χρονολογούνται στην περίοδο από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα, κυρίως κατά την εποχή της σερβικής βασιλικής δυναστείας των Νεμάνιτς.
Θεματικές ενότητες αυτής της έκθεσης είναι: η Δυναστεία των Νεμάνιτς, οι Σέρβοι δεσπότες από την εποχή του Μεσαίωνα, η σερβική Τέχνη από τον 13ο και τον 14ο αιώνα, και όλες αυτές οι ενότητες είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε ειδικούς των ωσάνω δύο μουσείων του Βελιγραδίου.
Η έκθεση παρουσιάζει τον ιδιόμορφο χαρακτήρα των έργων Τέχνης στη μεσαιωνική Σερβία, και, επίσης, και τον ρόλο των μελών της βασιλικής δυναστείας των Νεμάνιτς στις στιγμές ακμής του τότε σερβικού κράτους.
Ορισμένα τμήματα αυτής της έκθεσης παρουσιάζουν πορτρέτα των μελών της οικογένειας Νεμάνιτς, και, επίσης παρουσιάζονται αντίτυπα των τοιχογραφιών από τα σερβικά μοναστήρια, κτήτορες των οποίων ήταν οι ίδιοι. Επίσης, στην έκθεση των Αθηνών παρουσιάζονται και ορισμένα αντικείμενα που ανήκουν σ’αυτούς.
Τέλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει διάφορες τοιχογραφίες από τα αιωνόβια σερβικά μοναστήρια Στουντένιτσα, Μιλέσεβα, Παναγία Λιεβίσης και Γκρατσάνιτσα, με ιδιαίτερα εντυπσωιακές τις παραστάσεις του Αγίου Συμεών Νεμάνια, και του Αγίου Σάββα. Επίσης παρουσιάζονται ορισμένα αντικείμενα από την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου (από τον 11ο αιώνα), και επίσης παρουσιάζεται μια μικρή εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου από την Εκκλησία της Θεοτόκου, που βρίσκεται στη σερβική πόλη Kuršumlija (12ος έως 13ος αιώνας). Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα πολύτιμα κοσμήματα εκείνης της εποχής: Δαχτυλίδι του Σέρβου πρίγκηπα Radoslav από τα έτη 1219-20, Δαχτυλίδι της Σέρβας βασίλισσας Θεοδώρας (από την εποχή πριν το έτος 1322), ένα πολύτιμο πιάτο από τα Ανάκτορα του Σέρβου βασιλιά Ντούσαν από τα έτη 1345-55, με αναγραφή και με παράσταση ενός δικέφαλου αετού, και άλλα πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου