Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Николићеви „Босанци“ у Србији као код куће

338042 grafikadrustvosrbiuregionu origh Николићеви „Босанци“ у Србији као код куће
(Фото: Блиц)
Београд – Без обзира на то што је Томислав Николић рекао да су за њега Срби који живе у БиХ – Босанци, становници Републике Српске са српским држављанством имају готова сва права у Србији као и људи који живе у Србији.
Слично је и с грађанима Црне Горе који се изјашњавају као Срби.
Припадници српске мањине из околних држава показују мање интересовања за лечење, запошљавање или студирање у Србији, али они та права, руку на срце, и остварују нешто теже него њихови сународници из Црне Горе и Србије.
Срби из свих осам држава региона имају право на бесплатно основно и средње образовање под истим условима као и држављани Србије. Када је реч о одласку на факултете, Срби из РС и Црне Горе уписују се под истим условима као и држављани Србије, док се они из осталих држава региона на високошколске установе уписују према квотама које договара Министарство просвете са универзитетима.
С друге стране, на бесплатно лечење код специјалисте у Србији могу да рачунају само Срби из Црне Горе и РС, с тим што се надокнада рефундира из тамошњих фондова за здравствено осигурање. На посао у Србији, под истим условима као и држављани Србије, могу да рачунају они Срби који имају двојно држављанство, док за оне који га немају важе услови које за странце одређује Национална служба за запошљавање. То значи да кандидат мора да има стално настањење или привремени боравак у Србији.
Могућност школовања у Србији под истим условима као и њени држављани у РС посебно користе у пограничном појасу – дуж Дрине, где многи средњошколци из РС похађају школу у Србији.
„Слично је и са студентима из РС јер они имају исти статус као држављани Србије. То значи да имају могућност да се финансирају из буџета Србије уколико пређу прописану квоту. И у студентским домовима имају потпуно иста права“, каже шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић.
Грађани РС могу несметано да купују станове и куће у Србији, без обавезе поседовања држављанства, с тим да подлежу овери уговора и плаћању пореза.
Студенти из Црне Горе такође могу бесплатно да студирају у Србији, што користе и многи који нису српске националности, јер је за студирање довољно да доставе изјаву да су по националности Срби.
Без таксе за држављанство
Закључком Владе Србије од 28. марта 2012. године укинуте су конзуларне и административне таксе приликом подношења захтева за добијање држављанства Републике Србије, за Србе из региона.
Споразум о двојном држављанству Србија има само са БиХ. Грађани РС ипак замерају да се дуго чека на стицање права на држављанство – и до две године. Чести су и захтеви политичког руководства РС да Срби из БиХ у Србији остваре слична права која имају и Хрвати из БиХ у Хрватској, као што је право гласа на изборима и могућност учешћа у тамошњој власти

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου