Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Посланици Златне зоре без имунитета

Постер са ликом репера чије је убиство променило Грчку: Никад више фашизам Фото Ројтерс

Грци више не могу да се правдају својим очајем и незадовољством и морају да схвате да нема већег очаја од нацизма
Од нашег дописника
Атина Грчки парламент одузео је убедљивом већином мандате шесторици посланика ултрадесничарске странке Златна зора која је истовремено проглашена криминалном организацијом.
Ово значи да ће досадашњи посланици пред редовним судом одговарати за кривична дела за која се терете: од умешаности у убиство певача и антирасисте Павлоса Фисиса кога је пре месец дана усмртио симпатизер ове странке, до оптужби за тероризам и насиље.
Највише руководство Златне зоре и још 14 чланова партије ухапшени су после убиства Фисиса, што је био први пут од пада грчке хунте 1974. да се хапсе лидери неке политичке партије и да се посланицима одузима имунитет.
Чак и онај део нације који је због антиимигрантске платформе Златној зори на последњим изборима дао седам одсто гласова и обезбедио 18 посланичких места, критиковао је убиство.
Парламент сесада јасно ставиона страну премијера Антониса Самараса који је обећао да ће се стати на пут појавама нацизма и организацијама које заговарају такву политику.
„Намеравамо да се до краја разрачунамо са том срамотом јер неонацизму нема места у демократском друштву“, изјавио је Самарас.
Делатност ултрадесничарске странке, чијег лидера Никоса Михалољакосазову „фирер-принц”, последњих месеци измакла јеконтроли. Њени припадници у црним кошуљама неретко су сами делили правду међу „дошљацима”, и у исто време давали бесплатну храну народу, али само под условом да су Грци.
„Дошло је времеда се грчка политичка сцена очисти од елемената расизма“, рекао је у интервјуу Си-Ен-Ену министар јавног реда Никос Дендијас и наговестио да ће истрага разоткрити и финансијере партије међу којима има бродовласника,бизнисмена,свештеника,естрадних звезда...
„Ићи ћемо толико далеко колико буде потребно. Чињеница да је земља у економској кризи а грчко друштво под својеврсним притиском не може да буде оправдање за оживљавање неонацизма“, рекао је Дендијас.
Толерантност владе према Златној зори, којој је упоредо са бруталношћу растао рејтинг, падала је у очи али се оправдање тражило и у очекивању да ће се неонацисти променити,прилагодити и уласком у скупштину постати кооперативни.
Међутим, њихови посланици су за скупштинском говорницом изазивали инциденте,пред милионима ТВ гледалаца у студију шамарали припадницу Комунистичке партије.
„Уверен сам да су многи Грци свој глас дали Златној зори у моменту очајања због незапослености,економске кризе. Сада могу да сагледају право лице ове партије која јекриминална структура.“
Оптужница на десетине страница наводи доказе о убиствима,више расистичких напада,насиљу,уценама,недозвољеном поседовању оружја.
Током истражног поступка који се наставља преиспитана је делатност и многих припадника полиције због основане сумње да су били повезани са Златном зором.
Преко 40 полицајаца је суспендовано а десетак ухапшено због толерисања и помагања у спровођењу „антиимигрантске политике” која је у случају Златне зоре, неретко подразумевала брутално разрачунавање са дошљацима из Пакистана,Индије,Авганистана.
Ток истраге убиства певача Фисиса такође показује да оно није било случајно,да је репер дуже време пре убиства био на мети неонациста због својих песама у којима је критиковао фашизам и расизам.
Како каже новинар Стелиос Кулоглу: „Млади певач је својом крвљу променио грчку политичку сцену. Сада треба да се пробуде Грци који више не могу да се правдају својим очајем и незадовољством и да схвате да нема већег очаја од нацизма.”
Јасмина Павловић-Стаменић

објављено: 17.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου