Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Με Μπλακ Άουτ Απειλείται η Ελληνική ΔΕΗ από τους απλήρωτους λογαριασμούς

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News - 10.10.2013

Στο 1.3 δις ευρώ έχουν φθάσει οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδος από τους καταναλωτές. Η κύρια αιτία είναι ότι στους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνεται και ο ειδικός φόρος για τα ακίνητα γνωστός ως «χαράτσι» (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ) ο οποίος εφαρμόσθηκε αρχικά το 2011, και ήταν προσωρινού χαρακτήρα, όμως κατά τα φαινόμενα ήρθε για να μείνει.

Η δραματική άνοδος, των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ανησυχήσει τα στελέχη της Επιχείρησης, που φοβούνται ότι το φαινόμενο θα πάρει νέες, ακόμη μεγαλύτερες, διαστάσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν θα εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί - εντός του Οκτωβρίου. Η εκτίναξη των οφειλών αποδίδεται τόσο στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στην αυξημένη κατανάλωση λόγω της ευρείας χρήσης των κλιματιστικών το καλοκαίρι.

Επισημαίνεται ότι για τα 417 εκατ. ευρώ -από το 1,3 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών- η ΔΕΗ έχει στείλει ειδοποιήσεις διακοπής - αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές έχουν ανεξόφλητες οφειλές που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από επτά μήνες. Η ΔΕΗ μπροστά στην οικονομική αδυναμία και τα προβλήματα ρευστότητας των καταναλωτών αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το μοντέλο των διακανονισμών στον νέο κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον γίνονται πολύ ευκολότερα και η Επιχείρηση δεν κόβει το ρεύμα αν δεν έχουν περάσει επτά μήνες με τον λογαριασμό απλήρωτο. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για μακροχρόνια ανέργους και πολίτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στην κατηγορία αυτή η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα ούτε μετά το πέρας του επταμήνου, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτή μέχρι στιγμής 430.000 καταναλωτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου