Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

„Плави анђео” није на Интерполовој листи нестале деце

Организација „Дечји осмех” је преузела бригу о девојчици од тренутка када је откривена у ромском кампу

Фото Ројтерс

Од нашег дописника
Атина – Грчка полиција званично је саопштила да се „плави анђео” – девојчица Марија која је пронађена у Фарсали, недалеко од грчког града Ларисе, код ромског пара који нису њени биолошки родитељи – не налази на Интерполовој листи нестале деце.
Полиција је прецизирала да је провером података установљено да девојчице, узраста између пет и шест година, нема на списку 610 несталих малишана за којима трага Интерпол. Међутим, до сада се само у Грчкој јавило на десетине парова који желе да верују да је њихово нестало дете управо девојчица која се код ромског пара нашла тако што су је наводно оставили родитељи, бугарски Роми.
Организацији „Дечји осмех”, која је преузела бригу о девојчици од тренутка када је откривена у ромском кампу, где се издвајала плавом косом и зеленим очима, до сада се јавило више десетина хиљада људи из целог света – они који мисле да располажу корисним информацијама али и велики број оних који су „изгубили” своје малишане.
Грчка ТВ приказала је већ неколико парова који мисле да је дете њихово, међу којима и брачни пар из Солуна, коме је пре неколико година дете нестало у породилишту.
Ромски пар, код кога је нађена плавокоса девојчица Марија и која се апсолутно разликовала од њихове рођене деце, више пута је пред судијом у Лариси мењао исказ тврдећи првобитно да је дете њихово. Накнадно, после извођења доказа и када је постало очигледно да им у случају доказивања кривичног дела отмице, за шта су оптужени, прети казна од 10 до 20 година затвора, Роми су признали да су девојчицу добили преко бугарског посредника и саопштили име мајке, наводно Ромкиње. Полиција за њима трага.
Цео догађај узбуркао је овдашњу јавност јер је можда у директној вези са случајевима препродаје деце у последње две деценије. Један такав грчко-бугарски ланац трговине децом прекинут је 2011. када је ухапшено 12 особа. Жене лошег материјалног стања у поодмаклој трудноћи довођене су добровољно али и под присилом у Грчку где су под контролом мафије држане до порођаја у грчким болницама, а затим уз малу надокнаду протериване из земље. Свако дете продавано је за приближно 20.000 евра. Истрага је установила да су у целом послу учествовали и лекари и да је управо зато све и могло да се спроведе до краја.
Ј. Павловић-Стаменић

објављено: 23.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...