Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Stipendije u vrednosti do 30.000 dinara za 1.200 najboljih studenata

BEOGRAD - Najbolji studenti završnih godina osnovnih akademskih studija i završnih godina mastera od danas mogu da konkurišu za stipendije Fonda za mlade talente čiji će mesečni iznosi dostizati 30.000 dinara.
fakultet
Oštra konkurencija očekuje se, pre svega, među akademcima sa mastera, za koje je predviđeno 400 stipendija, dok se onima na osnovnim studijama pruža prilika za duplo više - 800. 
"Kad se sve sabere, po ovogodišnjem konkursu biće dodeljeno 200 stipendija više od prethodnih školskih godina. Od ove godine, ne samo da se povećava broj stipendija već će i mesečna rata stipendije iznositi do 30.000 dinara za deset nastavnih meseci. Konkurs će trajati do 15. novembra", rekao je Miloš Radosavljević, koordinator Radne grupe u Fondu za mlade talente.
Fond je do sada, kaže on, po ovom konkursu stipendirao blizu 5.000 studenata, a koliko je borba bila oštra pokazuje i to što je prosečna ocena poslednjeg kandidata na listi dobitnika bila veća od 9.50. Međutim, treba imati na umu da primanje stipendije nosi i određene obaveze prema državi.
"Svi dobitnici potpisuju ugovor o stipendiranju sa Ministarstvom omladine i sporta, odnosno Fondom za mlade talente. Pored ostalih prava i obaveza koji su ugovorom definisani, svi stipendisti Fonda imaju obavezu da rade u Srbiji najmanje pet godina po završetku svojih akademskih studija ili da su najmanje tri godine prijavljeni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje", objašnjava Miloš Radosavljević.
Isto tako, i Fondacija dr Zoran Đinđić, u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj, raspisala je konkurs za dodelu Stipendija nemačke privrede. Konkurs je namenjen studentima završnih godina fakulteta i mladim stručnjacima sa prvim radnim iskustvom.
U okviru programa 30 izabranih stipendista iz Srbije boraviće od juna sledeće godine nekoliko meseci na praksi u najpoznatijim nemačkim preduzećima.
Starosna granica je do 30 godina, konkurs traje do 10. novembra, a prijava se vrši preko adrese http://www.stipendienprogramm.de. 
Uslovi za stipendije Fonda za mlade talente:
- da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice;
- da imaju prebivalište u Republici Srbiji, odnosno boravište - za lica koja imaju status izbeglice;
- da su u školskoj 2013/14. upisani u završnu godinu osnovnih akademskih studija ili master akademskih studija ili integrisanih akademskih studija fakulteta i - univerziteta čiji je osnivač Srbija;
- za studente završnih godina osnovnih akademskih studija i integrisanih akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,5 u toku prethodnih godina studija;
- za studente master akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,5 sa osnovnih akademskih studija;
- da su položili sve ispite sa svih prethodnih godina studija;
- da nisu navršili 25 godina života - za studente osnovnih akademskih studija, odnosno da nisu navršili 27 godina života za studente master akademskih studija i studente integrisanih akademskih studija

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...