Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Pet, 10/18/2013 - 18:59 -- MRS
t
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2013 στη Σερβία έχουν εντοπιστεί 65 θύματα και τα δυνητικά θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Συνεπώς, η 18η Οκτωβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι μια ιδανική ευκαιρία για να ενημερωθεί το κοινό για τους κινδύνους και τις συνέπειες αυτού του είδους της εγκληματικότητας. Αυτό ανέφερε για το ΔΡΣ η Jelena Hrnjak από τον ΜΚΟ «Αθήνα», που ασχολείται με την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, το 95 τοις εκατό των θυμάτων στη Σερβία είναι Σέρβοι υπήκοοι. Συνέντευξη πήρε η Jelica Tapušković.
Το 2012 εντοπίστηκαν 79 θύματα που υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση, εργάζονας μέσω του εξαναγκασμού σε γάμο, επαιτείας. Πιστεύεται ότι αυτός ο αριθμός το 2013 μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι για τους πρώτους έξι μήνες εντοπίστηκαν 53 θύματα και 12 πιθανά θύματα. Τα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι φτωχοί, περιθωριοποιημένοι μέλη της κοινωνίας, αν και ούτε τα άλλα στρώματα δεν απαλλάσσονται. Μεταξύ των θυμάτων, το 50 τοις εκατό από αυτούς είναι ανήλικοι, και στις περισσότερες περιπτώσεις γυναίκες. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αυξανόμενος και ο αριθμός των ανδρών ως θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Η Jelena Hrnjak από τον ΜΚΟ «Αθήνα», λέει πως υπάρχει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην τάση τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, επειδή νωρίτερα, τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων στη Σερβία ήταν το 95 τοις εκατό ξένοι πολίτες, κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση . Ωστόσο, σήμερα είναι ως επί το πλείστον πολίτες της Σερβίας, λέει η συνομιλητής μας. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, στο δρόμο προς μια συγκεκριμένη χώρα ή στη χώρα που έχουν φύγει, πολύ εύκολα βρεθούν σε μια κατάσταση που τους παρασύρει σε αυτή τη μορφή «σύγχρονης σκλαβιάς».
Η πλειοψηφία των υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων ανακαλύφθηκε από την αστυνομία και το πέντε τοις εκατό από τον οργανισμό της κοινωνίας των πολιτών και τα κέντρα για την κοινωνική εργασία. Η Hrnjak λέει ότι τα θύματα εμπορίας στηρίζονται με ολοκληρωμένο τρόπο, με τη βοήθεια των διαφόρων προγραμμάτων της κοινωνικής ένταξης. Με αυτά εργάζονται εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, και η Hrnjak τονίζει ότι η οργάνωση «Αθηνά» είναι η μόνη που παρέχει προσωρινή στέγαση για τα θύματα. Σύμφωνα με τα λόγια της, σε 10 χρόνια, τα προγράμματα έχουν περάσει εκατοντάδες θύματα, τα οποία υπόκεινται σε προκαταλήψεις ότι είναι σωζόμενα όταν βγούμε από την κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, τα θύματα χρειάζονται ενθάρρυνση, αναφέρει η Hrnjak, μέσω της εκπαίδευσης, της οικονομικής ανεξαρτησίας με την εξεύρεση κατάλληλης εργασίας, και την αποκατάσταση επαφής με την οικογένεια. Η ίδια επισημαίνει ότι τα προγράμματα είναι μακροχρόνια και διαρκούν μέχρι την εκτίμηση ότι το θύμα είναι ακόμα σε θέση να εργάζεται μόνο και να επιτευχθεί επαρκής ποιότητα ζωής . Όπως λέει η ίδια, η κοινωνική ένταξη εξαρτάται από την ικανότητα ατόμου να ξεπεράσει το τραύμα που βίωσε, αν και θεωρητικά, αυτό αρχίζει μετά το τρίτο έτος από τη λύτρωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η ενίσχυση των κυρώσεων , δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει ποινή τριών έως 10 ετών για τους ενήλικες και πέντε έως 12 έτη για τον ανήλικο .
«Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το δικαστικό σύστημα, αλλά και από άλλα συστήματα υποστήριξης. Δηλαδή, αν η αστυνομία κάνει καλά την έρευνα, ο εισαγγελέας θα έχει υλικό και θα είναι σε θέση να ασκήσει αγωγή για πολλές άλλες εγκληματικές πράξεις, όχι μόνο για την εμπορία ανθρώπων. Κάνουμε έκκληση σε διαφορετικά συστήματα να εργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν μια συντονισμένη εργασία από κοινού σε υποθέσεις αυτές», είπε η Hrnjak.
Με την ευκαιρία της 18ης Οκτωβρίου, Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στη Νις διαμορφώθηκε το πρώτο τοπικό δίκτυο για την υποστήριξη και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, η οποία φέρνει σε επαφή εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες που μπορούν και φτάνουν στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου