Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η Σερβία χωρίς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Sre, 10/23/2013 - 20:43 -- MRS
dΟγδόντα δήμοι και κοινότητες της Σερβίας έχουν υιοθετήσει πρόσφατα τη Διακήρυξη «Υπέρ της Σερβίας χωρίς το GMO», δηλ. χωρίς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επίσης και παραπάνω από 70 τοις εκατό των πολιτών της Σερβίας τάχτηκαν κατά της χρήσης και της παραγωγής των προϊόντων από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Ακριβώς για αυτό, κάθε πιθανότητα χρήσης και παραγωγής των προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς προκαλεί συναγερμό ανάμεσα σε πολίτες της χώρας, και, επίσης, προκαλεί και οξύτατες αντιδράσεις του κοινού και πολυάριθμες αντιδικίες σχετικά με το θέμα αυτό, επειδή το κοινό της χώρας διερωτάται αν οι μεγάλοι παραγωγοί σέβονται τον ισχύοντα Νόμο και τις προδιαγραφές στον τομέα παραγωγής των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, επειδή κατά τον τρόπο αυτό αλλάζει το DNΑ (ή το DNK) διαφόρων δημητριακών και έτσι αλλάζει η διάρθρωση αυτών των οργανισμών (ιδίως στην παραγωγή προϊόντων από σόγια, καλαμπόκι και πατάτα).
Στη συνέχεια αναφέρουμε ότι οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η χρήση των προϊόντων GMO μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα για την υγεία των ανθρώπων, όπως είναι διάφορες αλλεργίες, στειρότητα, ακόμα και καρκίνο. Εντούτοις, όμως, πολλές μεγάλες εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, συνηγορούν υπέρ της παραγωγής των προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, επειδή λένε πως αυτή η παραγωγή είναι πολύ πιο φτηνή και, επίσης, είναι αρκετά κερδοφόρα.
Τέλος αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα που εναντιώνονται περισσότερο στη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών βρίσκεται το κόμμα των «Πρασίνων» Σερβίας, τα μέλη του οποίου συνηγορούν υπέρ της ψήφισης Νόμου για την απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης των GMO στη Σερβία. Επίσης και στην αίθουσα της Βουλής της Σερβίας διεξάγεται συζήτηση για πιθανή ψήφιση ενός Νόμου που θα απαγόρευε την παραγωγή και τη χρήση των των προϊόντων των GMO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες